Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης καταγγέλλουν κρατούμενοι στις φυλακές Νιγρίτας

Οι κρατούμενοι της Γ2 πτέρυγας των Φυλακών Νιγρίτας διαμαρτύρονται με ανοιχτή επιστολή – καταγγελία προς τον Yπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης που βιώνουν αλλά και την αδιαφορία που δείχνουν οι αρμόδιοι. Τονίζουν ότι ξεκίνησαν κινητοποιήσεις για τη βελτίωση των συνθηκών και ως «απάντηση» η διεύθυνση ξεκίνησε τις μεταγωγές, αντί να ενδιαφερθεί για τα αιτήματα τους.

Για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησής τους, αλλά και για την αδιαφορία των αρμοδίων, διαμαρτύρονται οι κρατούμενοι της Γ2 πτέρυγας των Φυλακών Νιγρίτας οι οποίοι προχώρησαν σε σχετική ανοιχτή επιστολή – καταγγελία προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στην επιστολή τους, οι κρατούμενοι κάνουν έκκληση προς τους αρμοδίους να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου -όπως τονίζουν- να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές. Μεταξύ άλλων, ζητούν να υπάρξουν οι βασικοί κανόνες υγιεινής, όπως απεντομώσεις, βάψιμο κελιών, λήψη φαρμάκων, ειδική φροντίδα κρατουμένων που έχουν ηπατίτιδα C και πολλά ακόμα.  Την καταγγελία τους συνοδεύει ένα αποκαλυπτικό βίντεο που καταγράφει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές.

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, οι κρατούμενοι «έχουν στείλει κατ’ επανάληψη διαμαρτυρίες στο υπουργείο, ωστόσο οι καταγγελίες που κάνουν σε βάρος των ιθυνόντων της φυλακής –αρχιφύλακα & διευθυντή– προσκρούουν σε ώτα μη ακουόντων».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι κρατούμενοι αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις στις 11 Ιανουαρίου και η διεύθυνση ξεκίνησε τις μεταγωγές. Οι κρατούμενοι αναφέρονται στον «δικτάτορα» αρχιφύλακα Ιωάννη Δήμου και ζητούν από τον υπουργό να τους απαντήσει στα αιτήματα τους.

Αναλυτικά η επιστολή τους:

 

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ κ. Μ. Χρυσοχοΐδη

Κοιν: ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σ. Νικολάου

Κύριε Υπουργέ,

Λόγω της κατάστασης αναγκαζόμαστε να σας στείλουμε φωτογραφίες και βίντεο για να αποτυπώσουμε τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Νιγρίτας τις οποίες διαχειρίζετε ο «Δικτάτορας» αρχιφύλακας Δήμου Ιωάννης. Είναι η πολλοστή φορά που σας στέλνουμε παρόμοια καταγγελία, τόσο σε σας όσο και στην προηγούμενη ηγεσία (υπουργείο Δικαιοσύνης) για να καταγγείλουμε τη «δικτατορία» που εφαρμόζει ο αρχιφύλακας των Φυλακών Νιγρίτας εν έτη 2020 και σε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή  χώρα που ονομάζετε  Ελλάδα.

Λόγο των κινητοποιήσεων που κάνουμε, με ήρεμο και νομικό τρόπο, έχει ως αποτέλεσμα η υπηρεσία της φυλακής να διώξει 6 άτομα σε άλλες φυλακές, και μπορείτε να το ελέγξετε στο Τμήμα Μεταγωγών το οποίο ανήκει στο Υπουργείο σας.

Γι’ αυτό σας παρακαλούμε να αναλάβετε τα καθήκοντά σας για να μην χαθούνε ανθρώπινες ζωές λόγο της αγανάκτησης των κρατουμένων, λόγο  αμέλειας  βασικών κανόνων υγιεινής, όπως απεντομώσεις, βάψιμο κελιών, λήψη φαρμάκων, ειδική φροντίδα κρατουμένων που έχουν ηπατίτιδα C και άλλα πολλά τα οποία έχουμε αναφέρει από προηγούμενη καταγγελία που στείλαμε. Δεν έχουμε όμως καμιά αλλαγή, και δεν ξέρουμε από πού προέρχεται αυτό. Από αδιαφορία δικιά σας ή μπλοκάρει τις διαδικασίες ο «δικτάτορας» αρχιφύλακας;

Περιμένουμε απάντηση.

ΥΓ. Σας παρακαλούμε όποιος έχει ευαισθησίες να μην δει το βίντεο. Γιατί περιέχει σκληρές, απάνθρωπες συνθήκες.

Φυλακές Νιγρίτας, 20.1.2020

ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ Γ2 ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΝΙΓΡΙΤΑΣ

Πηγή: thepressproject.gr