Αστυνομική βία κατά γιατρού μέσα σε νοσοκομείο-Καταγγελίες για ομερτά και συγκάλυψη ευθυνών

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία άσκησης αστυνομικής βίας κατά γιατρού σε νοσοκομείο της Αθήνας παραμένει αναπάντητη μετά από σχεδόν δύο μήνες. Η καταγγελία έγινε από την Αριστερή Συσπείρωση Ιατρών Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά που κατήγγειλε στα τέλη Ιουλίου την “αιφνιδιαστική και αδικαιολόγητη” επίθεση αστυνομικού του τμήματος Τροχαίας Αιγάλεω με χειροδικίες και ύβρεις ενάντια σε ειδικευόμενη γιατρό της εφημερεύουσας Χειρουργικής κλινικής. Σύμφωνα με την καταγγελία, “ο αστυνομικός είχε την απαίτηση να διακοπεί άμεσα η παροχή πρώτων βοηθειών για να ανακρίνει τον τραυματία  και για να ληφθούν δείγματα αίματος για αλκοόλ κλπ πριν ολοκληρωθούν οι αναγκαίες ιατρικές ενέργειες παροχής πρώτων βοηθειών”. Προστίθεται επίσης ότι “η γιατρός εκείνη την στιγμή μετέφερε μόνη της (ελλείψει τραυματιοφορέα …) τον ασθενή στον διάδρομο με το φορείο από ιατρείο σε ιατρείο, άρα δεν μπορούσε να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για την ενεργή της ενασχόληση με την παροχή των αναγκαίων πρώτων βοηθειών και συνοδών αρχικών ιατρικών εκτιμήσεων”. Εντύπωση προκαλούν τα καταγγελλόμενα για τις λεπτομέρειες και το ύφος της επίθεσης του αστυνομικού κατά της γιατρού.

«Μωρή», «θα σε συλλάβω για παρεμπόδιση του ανακριτικού έργου» είναι τα απαλότερα από όσα ξεστόμισε ο αστυνομικός αμέσως πριν αρχίσει να χειροδικεί εναντίον της γιατρού. Χαρακτηριστικό είναι 1. πως ο εν λόγω «κύριος» (αφού άμεσα επενέβησαν άλλοι γιατροί και τον πέταξαν έξω από το ΤΕΠ) αρνήθηκε να δώσει το όνομά του και τα λοιπά στοιχεία του και 2. ο αξιωματικός υπηρεσίας του τμήματος όχι μόνο απάντησε με ιταμότατο ύφος σε ανθρώπους του νοσοκομείου που επικοινώνησαν τηλεφωνικά εκείνη την ώρα για να αναφέρουν την απαράδεκτη συμπεριφορά του αστυνομικού αλλά αρνήθηκε να δώσει το όνομα του εν λόγω αστυνομικού, και 3. πως ως σήμερα το μεσημέρι (12 ώρες μετά το συμβάν) οι αρμόδιοι του Τμήματος Τροχαίας Αιγάλεω εξακολουθούσαν επίσης να «παίζουν το κρυφτούλι», υπογραμμίζουν οι γιατροί που έκαναν την καταγγελία.

«Ομερτά»

Η Αριστερή Συσπείρωση Ιατρών Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά  επανήλθε με νέα της ανακοίνωση καταγγέλλοντας την ΕΛΑΣ για ομερτά και επιρρίπτοντας πολιτικές ευθύνες στις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, παρά τις καταγγελίες της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά) και της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας).

«Παρά τις αρχικές δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας, παρά τα διαβήματα που έγιναν προς τους αρμόδιους της ΕΛΑΣ τόσο από την ίδια την παθούσα όσο και από την διοίκηση του Νοσοκομείου, ως σήμερα όχι μόνο δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα αλλά η ΕΛΑΣ προκλητικά συνεχίζει την «Ομερτά» και αρνείται να … «αποκαλύψει» ακόμα και το όνομα του τραμπούκου αστυνομικού !

Σε αντίθεση με αυτό το καταγέλαστο χάλι εδώ στο χωροφυλακίστικο κράτος – προτεκτοράτο, ακόμα και στις ΗΠΑ πρόσφατα ακριβώς παρόμοιο επεισόδιο με θύμα νοσηλεύτρια πήρε μεγάλη έκταση και ο εκεί αντίστοιχος τραμπούκος αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα ενώ η ίδια η αστυνομία έδωσε στην δημοσιότητα όχι μόνο τα στοιχεία του αλλά και ολόκληρο το βίντεο με τους τραμπουκισμούς του. Αντίθετα εδώ, με την συνεχιζόμενη συγκάλυψη η κυβέρνηση δίνει και με αυτήν την αφορμή σε όσους νέους γιατρούς έχουν απομείνει να εγκαταλείψουν την χώρα κι αυτοί το συντομότερο. Επίσης δίνει το «πράσινο φως» στον καθέναν να τραμπουκίζει ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτές την ώρα που πασκίζουν με αυτοθυσία να παράσχουν επείγουσα περίθαλψη όπως έγινε πριν λίγες μέρες στην Πάτρα.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ κ. Τόσκα για την «Ομερτά».

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ κ.κ. Ξανθέ και Πολάκη που την ανέχεστε», αναφέρει η ανακοίνωση.