Δικαίωση μετά από επτά χρόνια για τους απολυμένους των Αιολικών Νέων

Μία δικαστική διαμάχη με ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα έλαβε τέλος με δικαίωση των  εργαζόμενων της εφημερίδας “Αιολικά Νέα”  μετά από επτά και πλέον χρόνια. Το Εφετείο Βορείου Αιγαίου σε σχετική του απόφαση διατάσσει τον πρώην εκδότη της εφημερίδας να καταβάλλει στους απολυμένους εργαζομένους μισθούς και τόκους υπερημερίας καθώς κρίνει άκυρες τις απολύσεις τους. Επίσης το δικαστήριο δέχεται ότι οι εργαζόμενες του τεχνικού τομέα της εφημερίδας αμειβόταν από τον εργοδότη με τον μισθό του υπαλλήλου γραφείου και όχι με τον νόμιμο μισθό της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπάγονταν.

Αγώνας προπομπός της μνημονιακής Ελλάδας

Η δικαστική οδύσσεια των εργαζόμενων στην εφημερίδα που εκδιδόταν στη Μυτιλήνη για είκοσι συναπτά έτη ξεκίνησε το 2010, όταν ο πρώην εκδότης των Αιολικών Νέων Γιώργος Κονδυλούδης έκλεισε την εφημερίδα με αυταρχικό τρόπο αφήνοντας στον δρόμο είκοσι εργαζόμενους. Το ξαφνικό λουκέτο σε μία επιχείρηση που, όπως ο ίδιος ο πρώην εκδότης παραδέχτηκε σε δημόσια δήλωσή του, ήταν κερδοφόρα οφειλόταν στην προσπάθεια των εργαζομένων να διασφαλίσουν τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους,  ζητώντας μέσω του Σωματείου Εργαζομένων στα ΜΜΕ Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ), να υπαχθούν οι εργαζόμενες στον τεχνικό τομέα της εφημερίδας στο μισθολογικό καθεστώς που προβλεπόταν από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ο πολυετής αγώνας των δεκαπέντε εργαζόμενων ενέχει σημαντική συμβολική σημασία, καθώς συνέβη στο μεταίχμιο της μετάβασης της Ελλάδας στη μνημονιακή εποχή της πλήρους καταστρατήγησης των εργατικών δικαιωμάτων. Ειδικά για τον πολύπαθο χώρο των ΜΜΕ θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο αγώνας αυτός είχε και προφητικό χαρακτήρα, αναλογιζόμενοι το μαύρο στην ΕΡΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά.

“Κανένας μόνος του”

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΣΕΜΜΕΛ αναφέρονται τα εξής: 

“Η απόφαση αυτή του Εφετείου Βορείου Αιγαίου έχει μια ιδιαίτερη σημασία γιατί έρχεται σε μια συγκυρία όπου τα μνημόνια και οι πολιτικές που εφαρμόζονται έχουν διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις και οι εργαζόμενοι έχουν απολέσει θεμελιώδεις ασφαλιστικές και εργασιακές κατακτήσεις. Ιδίως οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχουμε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα όλη την προηγούμενη περίοδο. Έχουμε δεχτεί και δεχόμαστε τη μεγαλύτερη επίθεση που έγινε τα τελευταία χρόνια με χιλιάδες απολύσεις, απανωτές μειώσεις μισθών, ελαστικές μορφές εργασίας, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ατομικές συμβάσεις ενώ η μαύρη εργασία και η απλήρωτη δουλειά έχει θεριέψει. Όμως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πειστούν από τους εκφοβισμούς γιατί η εργασία τους είναι πέρα από θέμα επιβίωσης, θέμα αξιοπρέπειας και ταυτόχρονα, το πιο αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά τους. Μέσα στις συνθήκες της χειρότερης εργοδοτικής επίθεσης από τη μεταπολίτευση και μετά, το πολυτιμότερο όπλο των εργαζομένων είναι η μεταξύ τους αλληλεγγύη. Κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του μπροστά στην απόλυση, την επιβολή περικοπής μισθού, τον καταναγκασμό κατάρτισης ατομικής σύμβασης εργασίας με χαμηλότερες αποδοχές. Καθένας μόνος του γίνεται όλο και πιο ευάλωτος στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Αντιθέτως όλοι και όλες ενωμένοι με έμπρακτη συναδελφική συμπαράσταση αλλά και με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή στα σωματεία, μπορούμε να αντισταθούμε και να εξασφαλίσουμε ότι οι εργοδότες δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τα σχέδια τους για οικονομική και κοινωνική σύνθλιψη των εργαζομένων. Ο πολυετής, συνεχής, συνεπής και επίμονος αγώνας των απολυμένων εργαζομένων της εφημερίδας ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ και η τελική δικαίωση τους αποπνέει ελπίδα και αισιοδοξία αποτελώντας συνάμα μια νίκη όλων των εργαζομένων της Λέσβου. Μια νίκη για όλους αυτούς που δεν έσκυψαν και όσους συνεχίζουν να μην σκύβουν το κεφάλι.”