Η γενιά των κουπονιών με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Η γενιά των 700 ευρώ, όπως ονομάστηκε η γενιά που ενηλικιώθηκε την δεκαετία του 2000, φαίνεται ότι αντικαθίσταται πλέον με τη γενιά των κουπονιών, υπό τις ευλογίες της Ε.Ε. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η Επίτροπος Απασχόλησης  Μαριάν  Τίσεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου, με την οποία κατήγγειλε την απαράδεκτη πρακτική πολλών επιχειρήσεων να πληρώνουν τμήμα του μισθού, μέχρι και 25%, σε κουπόνια σούπερ μάρκετ, εξασφαλίζοντας έτσι και αφορολόγητο για τις επιχειρήσεις και αποφυγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, διευρύνοντας την κερδοφορία τους. Στην ερώτησή του ο Σ. Ζαριανόπουλος επεσήμανε πως σύμφωνα με δημοσιεύματα: «200.000 εργαζόμενοι, κυρίως νεοπροσλαμβανόμενοι, λαμβάνουν τμήμα της αμοιβής τους με κουπόνια που εξαργυρώνουν σε σούπερ μάρκετ και τα κουπόνια αντικαθιστούν το 20 – 25% του μισθού και σε ετήσια βάση φτάνουν αθροιστικά τα 300 εκατ. ευρώ».

Στην απάντησή της, η επίτροπος επιχείρησε αρχικά να σπείρει σύγχυση, μπερδεύοντας σκόπιμα τα κουπόνια αυτά με τα κουπόνια γευμάτων ως «εναλλακτική λύση αντί της άμεσης παροχής καντίνας από τον εργοδότη», κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει ότι η Ερώτηση δεν έχει σχέση με τέτοιου είδους κουπόνια, που αποτελούν πρόσθετες παροχές. Αμέσως μετά όμως ομολόγησε… την αλήθεια, αναφέροντας: «Σε κάθε χώρα, το σύστημα εφαρμόζεται μέσω ειδικού νομικού πλαισίου που μπορεί να προβλέπει ευνοϊκότερους κανόνες φορολογίας και κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό θεωρείται θεμιτό μέσο για την προώθηση συγκεκριμένων οικονομικών και κοινωνικών στόχων σε εθνικό επίπεδο…».

Στη συνέχεια της απάντησής της, η Μ. Τίσεν προσθέτει ότι «στο πλαίσιο αυτό, η τρέχουσα πρακτική στην Ελλάδα δεν διαφέρει ουσιαστικά από εκείνη άλλων κρατών – μελών».

Πηγή: Ριζοσπάστης