Καταγγελίες για διακοπές ηλεκτροδότησης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις

Η παγκόσμια αναταραχή που έχει επιφέρει η εμφάνιση και «επέλαση» του κορωνοϊού φαίνεται ότι δεν επηρεάζει την πολιτική της ΔΕΗ και άλλων παρόχων σε ότι αφορά την διακοπή παροχής ρεύματος σε σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έκλεισαν αλλά και σε νοικοκυριά που μέλη τους έχασαν τη δουλειά τους ή τέθηκαν σε αναστολή εργασίας. Δεκάδες είναι οι σχετικές καταγγελίες σε όλη την χώρα, την  στιγμή που κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι και ένα πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών βρίσκεται σε οικτρή οικονομική κατάσταση. Αντίστοιχες καταγγελίες για την πραγματοποίηση αποκοπών/διακοπών παροχής ρεύματος έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα, από πολίτες που δικαιούνται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), από νοικοκυριά που φιλοξενούν πρόσωπα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και από επαγγελματίες που αναγκάστηκαν να διακόψουν τις δραστηριότητές τους λόγω της πανδημίας. Επίσης εκατοντάδες είναι τα μηνύματα που έχουν σταλεί μέσα στον Απρίλιο από εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς καταναλωτές για επικείμενη διακοπή ηλεκτροδότησης αλλά και από δικηγορικά γραφεία σε καταναλωτές (και της ΔΕΗ).

Καταγγελίες που ζητούν απαντήσεις

Παρακάτω αναφέρονται όλες οι περιπτώσεις που έχουν γίνει γνωστές έως σήμερα:

  1. Ανακοίνωση Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας και επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, 10/04/2020.
  2. Καταγγελία με δεκάδες περιστατικά από την Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Σερρών (ΟΕΒΕΣΣ) για ενημέρωση αποκοπής σε επαγγελματίες που υποχρεωτικά είχαν κλείσει τα μαγαζιά τους, με ανεξόφλητους λογαριασμούς εντός του 2020, που δεν αφορούν σε προηγούμενη κατανάλωση, που κατατέθηκε και ως ερώτηση στη Βουλή.
  3. Καταγγελία από την Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης με φαινόμενα διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε καταστήματα που σημειώνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και μηνύματα sms.
  4. Καταγγελία του Σωματείου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Και Συναφών Επαγγελμάτων Έβρου, με εντολές διακοπής και διακοπή ρευματοδότησης σε επαγγελματίες.
  5. Στοιχεία από Ηλεία για άνω των 30 αποκοπών σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
  6. Στοιχεία από την Κρήτη και από την Πελοπόννησο για αποκοπές σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όλο τον Απρίλιο, σε καταναλωτές εναλλακτικών παρόχων.
  7. Εντολές διακοπής δόθηκαν στις 6/4 στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στο νομό Δράμας σε κατοικίες σε χωριά και στην πόλη σε καταναλωτές που δεν είχαν σωρεύσει χρέη με τον πρώτο απλήρωτο λογαριασμό.
  8. Περιπτώσεις από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στη Θεσσαλονίκη :
  • Διακοπή ρευματοδότησης από εναλλακτικό πάροχο σε νοικοκυριό με άνεργους γονείς και ανήλικα παιδιά την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Οικογένεια με γονέα σε επιδότηση ανεργίας που έληξε, έλαβε μήνυμα από δικηγορικό γραφείο είκοσι μέρες μετά τη λήξη λογαριασμού της ΔΕΗ και ενώ είχε καταβάλει έναντι ποσό πριν τη λήξη του λογαριασμού.
  • Επιστολές της ΔΕΗ, στις 25 και 26/2, για καταγγελία σύμβασης και παύσης εκπροσώπησης σε Ανατολική Θεσσαλονίκη σε νοικοκυριά με ΚΟΤ (μακροχρόνια άνεργοι, συνταξιούχοι, μονογονεϊκή οικογένεια).
  • Κλήσεις δικηγορικών εταιρειών (4/3, 10/3, 13/3, 20/3, 23/3, μέχρι και 3/4), σε καταναλωτή με ΚΟΤ για οφειλή σε ΔΕΗ.

Επιπλέον, ιδιωτικός πάροχος ρεύματος προέβη σε διακοπή ηλεκτροδότησης σε οικογένεια με ΑΜΕΑ και κατάκοιτο άτομο στο  Πλουτοχώρι Κρεστένων χωρίς προηγουμένως να υπάρξει καμία σχετική προειδοποίηση- δώδεκα ημέρες πριν την ημερομηνία λήξης πληρωμής του λογαριασμού. Τελικά και μετά από σχετική καταγγελία στην εφημερίδα Πατρίς της Ηλείας συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ (που εκτελεί τις εντολές των παρόχων), επανασύνδεσε το ρεύμα μετά από σχετική εντολή της ιδιωτικής εταιρείας που –προφανώς- αντιλήφθηκε ότι θα άφηνε μια οικογένεια να κάνει Πάσχα χωρίς ηλεκτρικό.

Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις δείχνουν ότι η ανάλγητη κοινωνική πολιτική των παρόχων ρεύματος καλά κρατεί ακόμα και σε περιόδους όπου η ευαισθησία, ειδικά απέναντι σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο.