Καταγγελίες για εργοδοτικά “μαγειρέματα” σε σύσταση σωματείου

Σε μία σειρά πολύ σοβαρών καταγγελιών για παρέμβαση της εργοδοσίας αλυσίδας σούπερ μάρκετ στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη των μελών σωματείου εργαζομένων. Σύμφωνα με την καταγγελία εργαζόμενου, έντυπο που κυκλοφορούσε στα σούπερ μάρκετ «Μy Market», και το οποίο δημοσιεύει ο «Ριζοσπάστης», παρότρύνε τους εργαζόμενους να ψηφίσουν συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο στις εκλογές που έγιναν τον περασμένο μήνα. Όπως γράφει ο «Ριζοσπάστης»,  εργαζόμενος της εταιρείας φωτογράφισε τις γραπτές οδηγίες των διευθυντικών στελεχών προς το προσωπικό καταστήματος και αμέσως τις έστειλε στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καταγγέλλοντας το γεγονός.

Οι «συστάσεις» της εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους είναι σαφείς: Να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, που η ίδια ελέγχει απόλυτα, αφού σε αυτό φιγουράρει πλειάδα διευθυντικών στελεχών. Αφού ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι θα δουν 2 ψηφοδέλτια, σημειώνει: «Θα επιλέξουμε τα ψηφοδέλτια που γράφουν μόνο το “ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ – ΜΑΡΚΕΤ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ” (σ.σ. ο εργοδοτικός συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ) και όχι αυτό που γράφει ΔΑΣ (σ.σ. πρόσκειται στο ΚΚΕ)».

Λίγο παρακάτω, μάλιστα, επαναλαμβάνοντας την ίδια εντολή, σημειώνεται και το εξής: «Να ψηφίσουμε ελεύθερα όποιον θέλετε (ΟΧΙ της ΔΑΣ)».

 

Η εργοδοσία μάλιστα δεν μένει μόνο στη «σύσταση» τι να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι αλλά τους υποδεικνύει να το δηλώσουν στο «γραφείο» του προϊσταμένου: «Όσοι πηγαίνουν να μας ενημερώνουν στο γραφείο», αναφέρει στις οδηγίες. Δηλαδή, τα αφεντικά και τα τσιράκια τους απαιτούν από τους εργαζόμενους να τους δίνουν αναφορά ότι πήγαν και τους ψήφισαν!

Οι πολύ σοβαρές καταγγελίες περί εργοδοτικής παρέμβασης σε εκλογές που αφορούν την εκπροσώπηση των εργαζομένων τέθηκαν από το ΠΑΜΕ στη συζήτηση στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) την περασμένη Παρασκευή, όπου και καταδικάστηκε  η εργοδοτική παρέμβαση με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, αλλά και σήμερα στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ. Λόγω της έντασης που επικρατεί στον συγκεκριμένο κλάδο, η εκλογική διαδικασία, που έγινε σε δύο διαδοχικές εβδομάδες και ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί πριν από δύο εβδομάδες, έχει πάρει παράταση κατόπιν αιτήματος της Εφορευτικής Επιτροπής.