Λογοκρισία Ελλήνων γελοιογράφων από το Ευρωκοινοβούλιο

 

Το δημοκρατικό έλλειμμα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων είναι, λίγο ως πολύ, μια γνωστή συνθήκη καθώς η ικανότητα παρέμβασης ή συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών στις αποφάσεις που λαμβάνονται από τις Βρυξέλλες είναι από υποτυπώδης έως μηδαμινή. Η απαγόρευση, ωστόσο, της συμμετοχής σκίτσων Ελλήνων γελοιογράφων σε έκθεση γελοιογραφίας για την συμπλήρωση εξήντα χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, που έθεσε τα θεμέλια για την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπερβαίνει τα εσκαμμένα και προσομοιάζει με ολοκληρωτικά καθεστώτα.  Πρόκειται για μία έκθεση που θα διεξαγόταν στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και όπου θα παρουσιάζονταν επίσης σκίτσα Γάλλων γελοιογράφων.  Όπως ορίζεται από τον κανονισμό του ευρωκοινοβουλίου, το περιεχόμενο κάθε έκθεσης πρέπει να αξιολογείται προκειμένου να ελεγχθεί ότι δεν περιλαμβάνει φιλοναζιστικό ή άλλο προσβλητικό περιεχόμενο. Στην περίπτωση αυτή όμως, η κοσμήτορας, Catherine Bearder, απέρριψε 12 από τα 28 σκίτσα Ελλήνων γελοιογράφων.  Πρόκειται για τα σκίτσα των Γεωργοπάλη, Στάθη, Πάνου Μαραγκού, Γιάννη Ιωάννου, Γιάννη Αντωνόπουλου (john Antono), Γιάννη Δράκου (dranis), Ηλία Μακρή, Σπύρου Ορνεράκη, Έφης Ξένου, Βασίλη Παπαγεωργίου, Πέτρου Ζερβού και Βαγγέλη Χερουβείμ.

Ο ορισμός της λογοκρισίας

Για το πρωτοφανές αυτό ζήτημα συγκάλεσε συνέντευξη τύπου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, όπου και τόνισε ότι «πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο απόπειρα λογοκρισίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πραγματικά λυπάμαι πολύ». Πρόσθεσε επίσης πως δεν θα αποδεχθεί αυτή την λογοκρισία και μαζί με τον ευρωβουλευτή Patrick Le Hyaric, με τον οποίο συνδιοργανώνουν την εκδήλωση, θα προσφύγει κατά αυτής της απόφασης της κοσμήτορος στον ίδιο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Antonio Tajani.

Στο παρακάτω link από τον προσωπικό λογαριασμό του Πάνου Μαραγκού στο facebook, μπορείτε να δείτε όλες τις “κομμένες” γελοιογραφίες κλικάροντας το βελάκι αριστερά.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10208446747760785&set=pcb.10208446775641482&type=3&theater