Όργιο κατασπατάλησης στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Το προκλητικό όργιο κατασπατάλησης χρημάτων στο ΚΕΕΛΠΝΟ έρχεται στο φως της δημοσιότητας σε επεισόδια, στη διάρκεια των συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997- 2014.  Εν μέσω γενικευμένης απάθειας και ενώ η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δοκιμάζεται σκληρά από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί άνωθεν, οι μάρτυρες που καλούνται στην επιτροπή αποκαλύπτουν και επιβεβαιώνουν στοιχεία που προκαλούν οργή.

Στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής κλήθηκε ως μάρτυρας ο Ιωάννης Πιερρουτσάκος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον Ιανουάριο του 2007 έως το Νοέμβριο του 2009, οπότε και όπως είπε παραιτήθηκε για λόγους υγείας.

Στη διάρκεια της εξέτασης έγινε γνωστό ότι ενώ  το ΚΕΕΛΠΝΟ το 2000 επιχορηγούνταν με 8,8 εκατ. ευρώ, το 2007 επιχορηγήθηκε με 29, 5 εκατ ευρώ, ποσό που τετραπλασιάστηκε το 2009 αγγίζοντας  τα 132,5 εκατ. ευρώ. Το ίδιο  διάστημα δαπανήθηκαν υπέρογκα ποσά για την ενοικίαση με leasing υπερπολυτελών οχημάτων, την αγορά 31 θερμικών καμερών που άγγιξαν τα 5, 2 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες του γραφείου του προέδρου έφτασαν τα 46.000 ευρώ. Και δεν είναι μόνον αυτά όταν ακόμη και οι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ πήραν bonus λόγω… μετακόμισης, ενώ η συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2008 ανήλθε σε 158.000 ευρώ, την ώρα που κατ΄ επανάληψη, όπως παραδέχθηκε και ο εξετασθείς μάρτυρας δόθηκαν, αποκλειστικά, δωρεές στην Ιερά Μονή Καισαριανής που το 2009 άγγιξαν τα 375.000 ευρώ. Χρηματικά ποσά, τα οποία ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο και ο ίδιος ο Μητροπολίτης ως μέλος του.

Ανοιχτοχέρηδες…. χριστιανοί

Πιο συγκεκριμένα, κατά την προεδρία του κ. Πιερρουτσάκου δαπανήθηκαν 5,28 εκατ. ευρώ προς μία συγκεκριμένη εταιρεία για την αγορά 31 θερμικών καμερών, όταν η πιο ακριβή στην Αμερική δεν ξεπερνά τα 15.000 δολάρια και οι τιμές τους ξεκινούν από 500 ευρώ.

Για την συμμετοχή του ΚΕΕΛΠΝΟ στην ΔΕΘ του 2008 δαπανήθηκαν, βάσει του ελέγχου που πραγματοποίησαν ορκωτοί ελεγκτές, 158.000 ευρώ, όταν η ενοικίαση του τ.μ. κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ το τετραγωνικό (όταν πρόκειται για δομημένο). Μάλιστα ο κ. Πιερρουτσάκος απέφυγε να απαντήσει για το μέγεθος του χώρου που νοικιάστηκε τη χρονιά εκείνη. Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι για τα έξοδα του γραφείου του (σε καφέδες, χαρτιά για τους υπολογιστές κ.α.) απαιτήθηκαν 46.000 ευρώ.

Επιπλέον, όπως αποδέχθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την θητεία του δόθηκαν στην Ιερά Μονή Καισαριανής για ενίσχυση, του φιλανθρωπικού της έργου,  749.000 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι πως κατά την περίοδο που έγιναν οι δωρεές ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανιζόταν ο ίδιος ο Μητροπολίτης Καισαριανής. Όπως είπε ο κ. Πιερρουτσάκος, η εν λόγω ενίσχυση ξεκίνησε πιλοτικά από την συγκεκριμένη Μητρόπολη, ενώ στόχος του ήταν να προχωρήσει σε δωρεές, και σε άλλες μητροπόλεις ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν πρόλαβε.

Ένα ακόμη στοιχείο που αποκαλύφθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή αφορά bonus, που έλαβαν οι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ στο πλαίσιο της μετεγκατάστασής τους από τα παλιά γραφεία του Οργανισμού στα καινούρια. Στους εργαζομένους δόθηκε συνολικά μπόνους 600.000 ευρώ «ως κίνητρο για να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στις νέες συνθήκες εργασίας».

Τέλος, χαρακτηριστικό του τρόπου αντίληψης των μεγαλοσχημόνων δημοσίων υπαλλήλων του αμαρτωλού οργανισμού, είναι πως στη χρήση του έτους 2009 το ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίζει αγορά μιας μοτοσικλέτας BMW R1200 μαζί με εξαρτήματα κόστους 18.770 ευρώ. Επίσης, αναφέρθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή στοιχεία και από άλλα έτη. Συγκεκριμένα, τονίστηκε πως εκτός από τα οχήματα που διέθετε το ΚΕΕΛΠΝΟ για τις μετακινήσεις προσωπικού το 2007 φαίνεται να αποκτά με leasing μία CHRYSLER C με κόστος 58.000 ευρώ, ενώ το 2008 για το συγκεκριμένο όχημα το ΚΕΕΛΠΝΟ δαπανά άλλες 33.000 ευρώ.