Ακύρωσε τη συμφωνία Ομπάμα-Κούβας ο Τραμπ

Παρελθόν αποτελεί η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας στην οποία είχαν καταλήξει Ουάσινγκτον και Αβάνα στα τέλη του 2014 και στόχευε την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ και Κούβας.  Με ομιλία που εκφώνησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Μαιάμι-πολιτεία στην οποία διαμένει μεγάλος αριθμός Κουβανών- δήλωσε ότι ακυρώνει  «την τελείως μονόπλευρη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με την Κούβα».  Ο Πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε  «φρικτή» και «λανθασμένη» τη συμφωνία που είχε πετύχει ο προηγούμενος Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και υποσχέθηκε ότι θα επιτύχει μια«καλύτερη συμφωνία».

«Τώρα που είμαι Πρόεδρος, η Αμερική δεν θα μείνει σιωπηλή και θα καταδικάσει τα εγκλήματα του καθεστώτος Κάστρο. Δεν πρόκειται να άρουμε τις κυρώσεις ενάντια στο καθεστώς της Κούβας πριν την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι ΗΠΑ δεν θα άρουν τις κυρώσεις και το εμπάργκο που βρίσκονται σε ισχύ από τη δεκαετία του 1950 προτού η Κούβα διοργανώσει ελεύθερες εκλογές υπό διεθνή επιτήρηση, νομιμοποιήσει όλα τα πολιτικά κόμματα και σεβαστεί απόλυτα τις ελευθερίες του λόγου και της συνάθροισης.

Ο Τραμπ έδωσε εντολή για αυστηρότερους περιορισμούς σε Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Κούβα και για την λήψη αυστηρών μέτρων για συμφωνίες που συνάπτουν αμερικανικές επιχειρήσεις με τον στρατό της Κούβας.
Εντούτοις, πολλές από τις αλλαγές του Ομπάμα στην πολιτική των ΗΠΑ προς την Αβάνα, διατηρούνται σε ισχύ, όπως το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, καθώς και οι εμπορικές απευθείας πτήσεις ΗΠΑ – Κούβας.

Όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, η αμερικανική κυβέρνηση, δεν έχει καμία πρόθεση να «διαταράξει» τις υπάρχουσες επιχειρηματικές δραστηριότητες, που έχουν συμφωνηθεί.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *