Απεργία στην Amazon για «μη ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες εργασίας»

Περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι της Amazon στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι απεργούν σήμερα για να διαμαρτυρηθούν για τις μη ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες εργασίας εν μέσω πανδημίας του νέου κορονοϊού στις αποθήκες της εταιρείας.

Πρόκειται για «την πιο μεγάλη μαζική δράση εργαζομένων μέχρι στιγμής, την ώρα που η αγανάκτηση αυξάνεται εξαιτίας της αποτυχίας της επιχείρησης να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τη δημόσια υγεία από την επιδημία», κατήγγειλε η συνομοσπονδία Athena.

«Εδώ και εβδομάδες οι εργαζόμενοι στην Amazon (…) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στις αποθήκες», υπογράμμισε η Athena, κάνοντας λόγο για 130 αποθήκες στις οποίες οι εργαζόμενοι προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, σε κάποιες από τις οποίες υπάρχουν περισσότερα από 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η απεργιακή κινητοποίηση με αίτημα τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και την προστασία των υπαλλήλων πραγματοποιείται τρεις ημέρες μετά τη διαδικτυακή απεργία των μηχανικών της εταιρείας.

Ο αμερικανικός όμιλος διαδικτυακού εμπορίου κατηγορείται από την αρχή της πανδημίας ότι δεν προστατεύει επαρκώς τους εργαζόμενούς του, αλλά και γιατί απέλυσε εργαζόμενους στις ΗΠΑ οι οποίοι ηγήθηκαν κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

«Κάθε ημέρα πρέπει να κάνουμε μια αδύνατη επιλογή: να πάμε στη δουλειά μας που δεν είναι ασφαλής ή να κινδυνεύσουμε να χάσουμε τον μισθό μας εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης», εξήγησε ο Τζέιλεν Καμπ, εργαζόμενος στην πλατφόρμα της Amazon στο Ρόμουλους του Μίσιγκαν.

«Αντί να λάβει πραγματικά μέτρα για να προστατεύσει την υγεία μας, η Amazon προτιμά να υπεκφεύγει, να λέει ψέματα και να απολύει όσους μιλούν. Δεν θα εκφοβιστούμε. Η υγεία μας και αυτή όλων είναι πολύ σημαντική», πρόσθεσε.

Πριν δύο εβδομάδες η Amazon ανακοίνωσε τη διανομή εκατομμυρίων μασκών και τη διενέργεια ελέγχων στη θερμοκρασία των εργαζομένων της σε όλους τους χώρους εργασίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Όμως σύμφωνα με την Athena, η εφαρμογή των μέτρων αυτών αμφισβητήθηκε επανειλημμένα από εργαζόμενους».

Σημειώνεται ότι η τιμή της μετοχής του κολοσσού έχει ανέβει στα ύψη από την αρχή της κρίσης και οι αναλυτές προβλέπουν τεράστια κέρδη στο τέλος του μήνα για την εταιρεία που ανακοίνωσε 175.000 προσλήψεις στις ΗΠΑ προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Πηγή: documentonews.gr