Δικαστικό «στοπ» στον Τραμπ για την απαγόρευση διεμφυλικών στις ένοπλες δυνάμεις

Η αμερικανική Δικαιοσύνη απεφάνθη κατά της εφαρμογής της απόφασης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να απαγορεύσει τη στράτευση διεμφυλικών προσώπων στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ωστόσο δεν εξέδωσε απόφαση σχετικά με το αν ο στρατός θα αναλαμβάνει τις θεραπευτικές αγωγές των διεμφυλικών που υπηρετούν ήδη στις τάξεις του.
Η δικαστίνα Κολίν Κόλαρ-Κότελι, του δικαστηρίου της περιφέρειας της Ουάσιγκτον, διέταξε «την επιστροφή στο status quo», δηλαδή την εφαρμογή του εμβληματικού μέτρου του προκατόχου του μεγιστάνα, του Μπαράκ Ομπάμα, που είχε αποφασίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να αρχίσουν να δέχονται στις τάξεις τους διεμφυλικούς στρατιώτες από την 1η Ιουλίου του 2017.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε στα τέλη Αυγούστου ένα έγγραφο που έδινε εντολή στο Πεντάγωνο να μην επιτρέπει πλέον στους διεμφυλικούς να κατατάσσονται στον στρατό, αναθέτοντας στο υπουργείο Άμυνας να αποφασίζει σχετικά με τις περιπτώσεις των στρατιωτικών που ήδη υπηρετούν.
Στο κείμενο που είχε διαβιβαστεί στον υπουργό Άμυνας, τον Τζιμ Μάτις, ο Ντ. Τραμπ υπογράμμιζε επίσης ότι το Πεντάγωνο δεν θα αναλάμβανε πλέον τις θεραπευτικές αγωγές των διεμφυλικών στρατιωτικών που υπηρετούσαν ήδη στις ένοπλες δυνάμεις.
Χιλιάδες οι διεμφυλικοί που υπηρετούν
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 1.320 έως 15.000 διεμφυλικοί υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εκ των συνολικά 1,3 εκατομμυρίων στρατιωτικών που απαριθμούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Στις αρχές Αυγούστου, πέντε διεμφυλικές στρατιωτικοί κατέθεσαν αγωγή κατά του Τραμπ και του Πενταγώνου. Οι πέντε γυναίκες κατήγγειλαν την αβεβαιότητα που περιβάλλει το μέλλον τους, εξηγώντας ότι δεν γνωρίζουν εάν θα διατηρήσουν τη θέση τους.