Διώχνει 755 Αμερικανούς διπλωμάτες από τη Ρωσία ο Πούτιν

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν να ανακοινώνει την Κυριακή τη μείωση του αριθμού των Αμερικανών διπλωματών κατά  755 άτομα. Η κίνηση αυτή του Ρώσου προέδρου έρχεται ως απάντηση στις νέες κυρώσεις που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο κατά της Μόσχας με αφορμή την φερόμενη ανάμειξή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να επιβληθούν και άλλες κυρώσεις κατά των ΗΠΑ εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν είναι πιθανό να βελτιωθούν στο εγγύς μέλλον οι σχέσεις των δύο χωρών.

«Περιμέναμε για αρκετό καιρό ότι ίσως κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, ελπίζαμε ότι η κατάσταση θα άλλαζε, αλλά κρίνοντας από τα δεδομένα που έχουμε, εάν αλλάξει δεν θα είναι σύντομα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti.ru,  αποσπάσματα της οποίας μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 24. Είπε επίσης ότι «η αμερικανική πλευρά για μια ακόμη φορά έκανε απρόκλητα, που είναι πολύ σημαντικό, ένα βήμα προς την επιδείνωση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων. Με παράνομες κυρώσεις, με μια απόπειρα να επηρεάσει άλλες χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών χώρες συμμάχους που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και διατήρηση των σχέσεων με τη Ρωσία»

 

Με τις περικοπές που ανακοίνωσε ο Πούτιν ο αριθμός του προσωπικού της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής θα ανέρχεται σε 455 άτομα, στο ίδιο  επίπεδο με εκείνον της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στις ΗΠΑ.

«Πρέπει να δείξουμε ότι δεν θα αφήνουμε τα πάντα χωρίς απάντηση» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.