Ένας στους τέσσερις ανθρώπους απλώς επιβιώνει σύμφωνα με μελέτη της HSBC

 

Ενδεικτική της σύγχρονης οικονομικής κατάστασης είναι η νέα μελέτη της HSBC για τη διεθνή οικονομία που δείχνει ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους του πλανήτη απλώς επιβιώνει. Ταυτόχρονα η ευαλωτότητα των πληθυσμών σε μελλοντικές οικονομικές αναταράξεις βρίσκεται σε εξαιρετικά ψηλό επίπεδο. Η μελέτη χωρίζει την έρευνα σε δύο κατηγορίες: εκείνη που περιλαμβάνει όσους απλώς επιβιώνουν και εκείνους καταφέρνουν να διαχειριστούν τα οικονομικά τους. Η έκθεση της HSBC εξετάζει τα επίπεδα “οικονομικής ασφάλειας” σε 13 χώρες, αλλά και τη σημασία του σχεδιασμού και της προετοιμασίας για την εξασφάλιση ενός καλύτερου οικονομικού μέλλοντος.

Απαισιοδοξία για το μέλλον

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, η Αργεντινή (34%) και η Γαλλία (32%) είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό όσων υποστηρίζουν ότι “απλώς διαχειρίζονται τα καθημερινά οικονομικά” τους, αλλά δεν μπορούν να κάνουν όλα όσα θα ήθελαν. Σχεδόν το 22% όσων ανήκουν στις χαμηλές οικονομικές κατηγορίες εκείνων που απλώς επιβιώνουν αναμένει ότι η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους μπορούν να αντεπεξέλθουν (εκείνοι που καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα) αναμένεται στο 6%. Μεταξύ όσων “απλώς τα βγάζουν πέρα”, μόλις το 43% δηλώνει ότι είναι σε θέση να εξισορροπεί όλες τις υποχρεώσεις του, έναντι 78% όσων δηλώνουν ότι “διαχειρίζονται τα καθημερινά οικονομικά τους”. Αντίστοιχα, το 54% δηλώνει ότι αισθάνεται άγχος για το μέλλον, έναντι ποσοστού 38% της δεύτερης κατηγορίας. Επιπλέον, στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 54% παρέχει τακτική οικονομική υποστήριξη σε γονείς ή ενήλικα παιδιά, σε βάρος μάλιστα, των προσωπικών του φιλοδοξιών (51%). Επίσης, το 26% υποστηρίζει ότι αυτό τους κάνει να νιώθουν οικονομικά εγκλωβισμένοι, ενώ το 24% παραδέχεται ότι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις ή τις επενδύσεις, προκειμένου να υποστηρίξει γονείς ή ενήλικα παιδιά.

Η υγεία στο απόσπασμα

Το να έχουν αρκετά χρήματα για να φροντίσουν την υγεία της οικογένειάς τους είναι η βασική προτεραιότητα για αυτούς που δηλώνουν ότι «απλώς τα βγάζουν πέρα», με το 43% να το χαρακτηρίζει ως την πιο σημαντική παράμετρο της οικονομικής τους ασφάλειας.

Περισσότεροι από τρεις στους δέκα (31%) όσων ανήκουν στην κατηγορία που «απλώς τα βγάζουν πέρα» λένε ότι αν παρουσιάσουν μια μακροχρόνια ασθένεια ή αναπηρία, η οικογένειά τους δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει οικονομικά. Το αντίστοιχο ποσοστό για αυτούς που ανήκουν στην ομάδα που διαχειρίζονται καλά τα οικονομικά τους είναι μόλις 15%.

Ωστόσο, μόνο το 22% της κατηγορίας «απλώς τα βγάζω πέρα» έχουν ασφάλιση που θα μπορούσε να καλύψει ένα εφάπαξ ποσό σε περίπτωση που διαγιγνώσκονταν με σοβαρή πάθηση όπως ο καρκίνος, σε σύγκριση με το 39% αυτών που διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα οικονομικά τους. Μόλις πάνω από τρεις στους δέκα (31%) της πρώτης κατηγορίας έχουν ιδιωτική ιατρική ασφάλιση και περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (27%) έχουν ασφαλιστική κάλυψη ζωής (σε σύγκριση με το 50% και το 45% μεταξύ αυτών που διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα οικονομικά τους).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ