Για εγκλήματα πολέμου στη Μοσούλη κατηγορεί την δυτική συμμαχία η Διεθνής Αμνηστία

 

Για εγκλήματα πολέμου της δυτικής συμμαχίας στη Μοσούλη κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία στον απόηχο της ανακοίνωσης της απελευθέρωσης της δεύτερης μεγαλύτερης ιρακινής πόλης από τους μαχητές του Isis που είχαν επιβάλλει καθεστώς τρόμου. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει το ίδιο και για τον Isis, μέλη του οποίου χρησιμοποίησαν άμαχο πληθυσμό ως ασπίδα προκειμένου να αποτρέψουν επιθέσεις του ιρακινού στρατού και της δυτικής συμμαχίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι επιθέσεις των ιρακινών και των συμμαχικών δυνάμεων εξαπέλυσαν από τον περασμένο Ιανουάριο παράνομες πυραυλικές επιθέσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Μοσούλης.

“Ακόμα και σε επιθέσεις που φαίνεται ότι έπληξαν τους στρατιωτικούς στόχους που στόχευαν, η χρήση ακατάλληλων όπλων ή η αποτυχία να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, κατέληξε σε άσκοπη απώλεια ζωών πολιτών και σε κάποιες περιπτώσεις συνιστούσαν δυσανάλογες επιθέσεις”, αναφέρει σχετικά η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο επικεφαλής στρατηγός των ΗΠΑ στο Ιράκ Stephen Townsend αρνήθηκε τις κατηγορίες ενώ το ιρακινό Υπουργείο Άμυνας δεν έχει δώσει κάποια απάντηση έως σήμερα.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών Zeid Ra’ad Al Hussein ανέφερε σε χθεσινή του δήλωση ότι έχουν υπάρξει κατηγορίες  για εκδικητικές πράξεις βίας των ιρακινών δυνάμεων και άλλων ατόμων εναντίον συλληφθέντων μαχητών του Isis ή ανθρώπων που θεωρούνταν ότι τους βοηθούσαν και κάλεσε την κυβέρνηση της Βαγδάτης να ερευνήσει τις κατηγορίες και να καλέσει όσους εμπλέκονται προκειμένου να λογοδοτήσουν

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρθηκε και στις φρικαλεότητες του Isis που χρησιμοποιούσε αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες στις επιθέσεις των συμμαχικών και ιρακινών δυνάμεων, τους έκλειναν με τη βία σε σπίτια χωρίς πρόσβαση σε φαγητό και νερό και εκτέλεσε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αποπειράθηκαν να διαφύγουν και κρέμασαν τα πτώματα αρκετών εξ’ αυτών σε δημόσια θέα.

Επίσημα στοιχεία των θανάτων αμάχων δεν υπάρχουν ούτε από πλευράς Ιράκ ούτε από τις συμμαχικές δυνάμεις. Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι το σχετικό νούμερο, μόνο στη δυτική Μοσούλη, από τις επιθέσεις ιρακινών και συμμαχικών δυνάμεων θα πρέπει ν υπερβαίνει τους 3.706, που είναι το νούμερο που υπολογίστηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Airwars.

«Ο πραγματικός αριθμός νεκρών αμάχων στη δυτική Μοσούλη είναι πιθανόν να μην μαθευτεί ποτέ», υπογραμμίζει σχετικά η Διεθνής Αμνηστία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *