Κατηγορείται για διαφθορά ο πρόεδρος της Βραζιλίας

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η διαφθορά στη Βραζιλία, καθώς στην αρχή της εβδομάδας ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Rodrigo Janot απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του προέδρου της χώρας Μισέλ Τέμερ για αποδοχή δωροδοκίας. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ είχε καθαιρεθεί από το Κογκρέσο της χώρας το 2016, με τον Τέμερ -που ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρούσεφ- να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις τότε διαδικασίες. Ο Τέμερ ηχογραφήθηκε κρυφά από έναν επιχειρηματία, τον Joesley Batista, πρώην πρόεδρο της JBS (η μεγαλύτερη εταιρεία συσκευασίας κρέατος στη Βραζιλία), να συζητά μαζί του δωροδοκίες σε άτυπη συνάντηση που είχαν στην προεδρική κατοικία τον περασμένο Μάρτιο. Ο Batista ηχογράφησε επίσης και παρόμοιες συζητήσεις που ακολούθησαν με τον ειδικό βοηθό του Τέμερ, Rodrigo Loures, ενώ η ομοσπονδιακή αστυνομία κατέγραψε αργότερα σε βίντεο τον Loures να παίρνει βαλίτσα με 150.000 δολάρια (500.000 ρεάλ) από στέλεχος της επιχείρησης του Joesley Batista.   Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Βραζιλίας που απαγγέλλονται επίσημες κατηγορίες κατά ενός προέδρου της χώρας.

Ο Τέμερ αρνείται κατηγορηματικά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο και  αρνείται  να παραιτηθεί.  Σε ερώτηση που του τέθηκε εάν θα εγκαταλείψει την προεδρία της χώρας λόγω της παραπομπής του, απάντησε: «Για δείτε το χαμόγελο μου…».  Το σύνταγμα της Βραζιλίας προβλέπει ότι το ανώτατο δικαστήριο οφείλει να στείλει την παραπομπή στη Βουλή και η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε δίκη εφόσον εγκριθεί από τα δύο τρίτα του Σώματος.

Ωστόσο, πολιτικοί παράγοντες της Βραζιλίας θεωρούν ότι ο Τέμερ ισως καταφέρει να γλιτώσει τη δίκη αποσπώντας τις ψήφους που απαιτούνται στη Βουλή. Εξ, ου, πιθανότατα, και το χαμόγελό του. Ο  Τέμερ είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος στη σύγχρονη Ιστορία της Βραζιλίας καθώς μόνο το 7% των ερωτηθέντων θεωρεί καλή ή πολύ καλή την κυβέρνησή του, ενώ για το 69% είναι κακή ή πολύ κακή.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *