Λογοκρισία της Google σε ιστοσελίδες με αριστερό πρόσημο;

Μύθο φαίνεται ότι αποτελεί η τεχνολογική ουδετερότητα της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης, καθώς πολύ σοβαρές καταγγελίες δύο επιφανών Αμερικανών αριστερών διανοοούμενων κάνουν λόγο για εσκεμμένο “εμπάργκο” της google σε ιστοσελίδες που έχουν αριστερή κατεύθυνση. Όπως αναγράφεται σε χθεσινό δημοσίευμα του iskra.gr οι Andre Damon, δημοσιογράφος και αρθρογράφος του World Socialist Web Site (wsws.org) και David North, βετεράνος μαρξιστής θεωρητικός (με τροτσκιστική κατεύθυνση) και εθνικός Πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Ισότητας των ΗΠΑ (Socialist Equality Party – SEP), μετά από έρευνα μηνών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Google ασκεί λογοκρισία στο διαδίκτυο.

Αλγόριθμος σε ρόλο ιεροεξεταστή;

Τον περασμένο Απρίλιο η Google άλλαξε εκ νέου τα κριτήρια κατάταξης στην μηχανή αναζήτησης, ανανεώνοντας τους αλγόριθμους αναζήτησης και επιφέροντας δραστικές αλλαγές στην κατάταξη των ιστοσελίδων. Ο αντιπρόεδρος του τεχνολογικού κολοσσού Ben Gomes, δήλωσε σχετικά ότι οι προωθούμενες αλλαγές στόχευαν στην προστασία των χρηστών του διαδικτύου από τυχόν αναληθές ή προσβλητικό περιεχόμενο και από θεωρίες συνωμοσίας, σημειώνοντας σχετικά ότι οι μέθοδοι εκτίμησης έχουν τελειοποιηθεί ώστε να παρέχεται η όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστη πληροφόρηση.

Οι δύο αναλυτές ωστόσο τονίζουν στην έρευνά τους ότι από εκείνη την χρονική περίοδο και μετά,  ιστοσελίδες που τοποθετούνται στο αριστερό φάσμα του πολιτικού περιεχομένου, υπέστησαν κατάρρευση της επισκεψιμότητάς τους. Συγκεκριμένα αναφέρεται ενδεικτικά ότι οι ιστοσελίδες wsws.org και alternet.org έπεσαν κατά 67% σε διάστημα τριών μηνών, το commondreams.org κατά 50% από τον περασμένο Μάιο, τα consortiumnes.com και socialistic κατά 47% , το wikileaks.org κατά 30%, το truth-out.org κατά 25% και το counterpunch.org κατά 21%. Στην έρευνα σημειώνεται επίσης ότι οι δεκατρείς ενημερωτικές ιστοσελίδες που έχασαν το μεγαλύτερο μέρος της επισκεψιμότητάς τους από τον περασμένο Απρίλιο έχουν αντικαπιταλιστικό και αντιπολεμικό προφίλ. Προσθέτουν επίσης ότι οι ιστοσελίδες που περιέχουν άρθρα με λέξεις όπως «σοσιαλισμός» ή «μαρξισμός» έχουν περισσότερες πιθανότητες να μπουν στημαύρη λίστα” της Google, αφού με τους «νεωτερισμούς» της αμερικανικής πολυεθνικής το περιεχόμενό τους θα θεωρηθεί «ανεπιθύμητο» ή «αναξιόπιστο».

Κατευθυνόμενη ενημέρωση;

Το θέμα της ιδεολογικής και πολιτικής “προκατάληψης” της google σε ότι αφορά το περιεχόμενο που έχει προνομιακή θέση στη μηχανή αναζήτησής της εταιρείας, δεν είναι καινούριο. Και εάν για κάποιες από τις προαναφερόμενες ιστοσελίδες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δικαιολογία της χαμηλής βαθμολογίας τους σε ότι έχει να κάνει με την ταχύτητα που “ανοίγουν”, τα ερωτηματικά που προκαλούνται από κάποια άλλα γεγονότα αναζητούν ικανοποιητικές απαντήσεις. Ερωτηματικά όπως για παράδειγμα γιατί όταν πληκτρολογήσεις στην μηχανή αναζήτησης της google τη φράση climate change is (η κλιματική αλλαγή είναι), οι πρώτες λέξεις που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια παραπέμπουν σε υποβάθμιση και γελοιοποίηση του φαινομένου: not real (μη αληθινή) hoax (απάτη), παραπέμποντας και σε αντίστοιχα άρθρα. Ή γιατί όταν κάνουμε κλικ στην παραπομπή των νέων, στην πρώτη σελίδα της google, οι ιστοσελίδες που εμφανίζονται είναι οι πιο mainstream και συντηρητικές. Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, οι παράμετροι που έχουν να κάνουν με την διαφάνεια αναφορικά με την πλουραλιστική ενημέρωση δεν αποτελούν μόνο θεωρητικές συζητήσεις αλλά έχουν να κάνουν με την ίδια την έννοια της δημοκρατίας.