Μεγάλες διαδηλώσεις στη Βραζιλία κατά ακροδεξιού υποψήφιου Προέδρου

Δεκάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι διαδήλωσαν την Κυριακή σε πολλές πόλεις της χώρας ενάντια στον υποψήφιο για την προεδρία της χώρας, Ζαϊρ Μπολσονάρο, ο οποίος εμφανίζεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 7ης Οκτωβρίου στη χώρα. Ο Μπολσονάρο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις για τις ρατσιστικές και νεοφιλελεύθερες απόψεις του, ενώ είναι και νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας.

Οι διαδηλώσεις αυτές, σύμφωνα με το Al Jazeera, είναι συνέπεια του διαδικτυακού κινήματος #Elenao (#ΝotHim, όχι αυτόν). Το «όχι αυτόν» ήταν και το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών. Μεγάλο μέρος των διαδηλωτών αποτελούνταν από γυναίκες, καθώς ο Μπολσονάρο έχει προκαλέσει πολλές φορές με τις δηλώσεις του κατά των γυναικών. Το 2014 για παράδειγμα, ο γερουσιαστής είπε στη γερουσιάστρια Μαρία ντο Ροσάριο «δεν θα σε βίαζα γιατί δεν το αξίζεις». Καταδικάστηκε δύο φορές έκτοτε σε δικαστήριο, ασκώντας στη συνέχεια έφεση, με την υπόθεση να βρίσκεται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας.

«Σε όσους είναι αναποφάσιστοι, τους λέμε: Όχι αυτόν», δήλωσε η 43χρονη τραπεζική υπάλληλος Selia Figueiredo, η οποία συμμετείχε στις διαδηλώσεις που έγιναν αυτό το Σαββατοκύριακο. Η ίδια τόνισε ότι θα ανησυχήσει για τα δικαιώματά της ως ομοφυλόφιλη, σε περίπτωση που ο Μπολσονάρο επικρατήσει στις εκλογές. «Μπορείτε να ψηφίσετε οποιοδήποτε άλλον, αλλά όχι αυτόν», επανέλαβε η 43χρονη.

Παρόλα αυτά όμως ο Μπολσονάρο, ο οποίος δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στις αρχές Σεπτεμβρίου σε φερόμενη ως απόπειρα δολοφονίας, προηγείται στις δημοσκοπήσεις, με 28%, έναντι 22% του Φερνάντο Χαντάν, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, αντικαταστάτη του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λούλα.