Νεοναζί στις ΗΠΑ συνωμοτούν για να χρησιμοποιήσουν τον κορωνοϊό ως όπλο

Εν μέσω της παγκόσμιας αναταραχής που έχει προκαλέσει η πανδημία  του κορωνοϊού, νεοναζί στις ΗΠΑ εξετάζουν τρόπους χρησιμοποίησης του κορωνοϊού ως όπλου. Σύμφωνα με το Yahoo News οι νεοναζί καθόρισαν ως στόχους τους, τις υπηρεσίες και τα όργανα επιβολής του νόμου και τον μη λευκό πληθυσμό και συζήτησαν τρεις πιθανές μεθόδους χρήσης του ιού: Την άμεση χρήση του σάλιου (φτύσιμο), το σάλιωμα αντικειμένων και επιφανειών και την χρήση ψεκαστήρα.

Το ρεπορτάζ του Yahoo News βασίζεται σε διαβαθμισμένο έγγραφο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ και καλύπτει  συνομιλίες  που έγιναν από τις 17 έως τις 24 Φεβρουαρίου.  Οι νεοναζί επικοινώνησαν μεταξύ τους μέσω της κρυπτογραφημένης εφαρμογής μηνυμάτων με την ονομασία Telegram που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των ρατσιστών.

«H βιοτρομοκρατία (bioterrorism) συνεχίζει να είναι ένα δημοφιλές θέμα στους κύκλους των βίαιων εξτρεμιστών» αναφέρει το έγγραφο και τονίζει: ” Εξτρεμιστικές ομάδες αποτελούμενες από λευκούς που εμφορούνται από ρατσιστικά ιδεώδη αναφέρθηκαν πρόσφατα στον κορωνοϊό λέγοντας ότι εάν κάποιοι από αυτούς κολλήσουν, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ τους να τον μεταδώσουν.»

Στόχοι οι γειτονιές μειονοτήτων και τα κτίρια του FBI

Το υπηρεσιακό έγγραφο εξειδικεύει τις μεθόδους δράσης και τους στόχους των νεοναζί αναφέροντας ότι “κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας και κοινότητες μειονοτήτων” ήταν μεταξύ των προτεινόμενων στόχων ενώ παράλληλα έγινε αναφορά και σε δημόσια κτίρια εν γένει. Ειδικότερα, το έγγραφο σημειώνει ότι «ως προτεινόμενοι τρόποι δράσης αναφέρθηκαν η εναπόθεση σάλιου σε πόμολα γραφείων του FBI, το φτύσιμο σε κουμπιά ασανσέρ και η μετάδοση του ιού σε γειτονιές «μη λευκών».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας  και ο βασικός της ρόλος είναι η προστασία των κτιρίων που ανήκουν ή ενοικιάζονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οι συνομιλίες που γίνονται στο Telegram φαίνεται ότι έχουν γίνει αντικείμενο παρακολούθησης από τις αρμόδιες αρχές της χώρας, χωρίς πάντως να έχει γίνει γνωστό εάν έχει γίνει εφικτή η ταυτοποίηση των στοιχείων των νεοναζί.

Εντύπωση προκαλεί ότι την χρονική περίοδο που έγιναν οι συνομιλίες των νεοναζί, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν να ζει στο δικό του συννεφάκι της άγνοιας και της υποτίμησης του κινδύνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 26 Φεβρουαρίου δήλωσε ότι ανέμενε να μηδενιστούν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα «σε λίγες ημέρες».

Ο τρόπος σκέψης και το περιεχόμενο των συζητήσεων  των νεοναζί δεν θα πρέπει να μας προκαλούν εντύπωση. Η ιστορία, μας έχει καταδείξει ότι το μίσος, η αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και η βαθιά συμπλεγματική ψυχοσύνθεσή τους αποτελούν την κινητήρια δύναμή τους. Διαρκές στοίχημα των κοινωνιών σε όλο τον κόσμο παραμένει, η αμείλικτη συντριβή τους.