Νόμπελ Οικονομίας στον Αμερικανό οικονομολόγο Richard Thaler

Ο Αμερικανός οικονομολόγος Richard Thaler τιμήθηκε με το φετινό Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών, για τη συμβολή του στον τομέα των συμπεριφορικών οικονομικών, όπως ανακοίνωσε χθες η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών. Ο επιστήμονας βραβεύτηκε για τη συμβολή του στα συμπεριφορικά οικονομικά, που έχουν βαθύ αντίκτυπο στην οικονομική έρευνα και πολιτική.

«Συνολικά, η συμβολή του Richard Thaler έχει οικοδομήσει μία γέφυρα μεταξύ των οικονομικών και των ψυχολογικών αναλύσεων της λήψης αποφάσεων του ατόμου», δήλωσε το σώμα σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι  «τα εμπειρικά του ευρήματα και οι θεωρητικές του γνώσεις έχουν σταθεί καθοριστικά στη δημιουργία του νέου και ραγδαία διευρυνόμενου πεδίου των συμπεριφορικών οικονομικών, το οποίο έχει βαθύ αντίκτυπο σε πολλές περιοχές της οικονομικής έρευνας και πολιτικής. Ο Richard Thaler κατάφερε να χτίσει μια γέφυρα μεταξύ της οικονομικής και ψυχολογικής ανάλυσης στη λήψη αποφάσεων. Τα εμπειρικά ευρήματα και οι θεωρητικές γνώσεις του έχουν συνεισφέρει στη δημιουργία του νέου και ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα συμπεριφορικής οικονομίας, η οποία έχει βαθιές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της οικονομικής έρευνας και της πολιτικής ».

Ο 72χρονος οικονομολόγος βραβεύτηκε λοιπόν για τη συνεισφορά του στην καθιέρωση του όρου behavioral economics, της λεγόμενης «συμπεριφορικής οικονομικής», που μελετά τις επιπτώσεις ψυχολογικών, κοινωνικών και συναισθηματικών παραγόντων στη λήψη οικονομικών αποφάσεων. O Thaler είναι επίσης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Το Νόμπελ Οικονομίας καθιερώθηκε το 1968 και το χρηματικό έπαθλο που δίνεται στους εκάστοτε νικητές είναι  εννέα εκατ. σουηδικές κορώνες (1,1 εκατ. δολάρια).