Ουραγός η Ελλάδα στην τεχνολογική εξέλιξη

Ουραγός είναι η Ελλάδα σε ότι αφορά την τεχνολογική εξέλιξη , όπως προκύπτει από τον Δείκτη Ψηφιακής Εξέλιξης (Digital Evolution Index – DEI 17), του The Fletcher School του Tufts University σε συνεργασία με την Mastercard. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση όσον αφορά στην ψηφιακή ορμή-δυναμική με την Αίγυπτο να βρίσκεται στην τελευταία.Ο Δείκτης βασίζεται σε τέσσερις βασικές παραμέτρους προκειμένου για την ανάδειξη των πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένων χωρών.

Η έρευνα μελέτησε εξήντα χώρες κατατάσσοντάς τες σε τέσσερις κατηγορίες:

Xώρες που ξεχωρίζουν (Stand Out): Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται χώρες, οι οποίες έχουν επιδείξει υψηλά επίπεδα ψηφιακής ανάπτυξης στο παρελθόν και εξακολουθούν να παραμένουν σε ανοδική τροχιά.

Χώρες που παραμένουν στάσιμες (Stall Out): Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται οικονομίες που επιδεικνύουν υψηλό βαθμό ψηφιοποίησης, έχουν πετύχει υψηλό επίπεδο ανάπτυξης, αλλά χάνουν την ορμή ή τη δυναμική τους και και κινδυνεύουν να μείνουν πίσω. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε κορυφαίες ανεπτυγμένες χώρες παγκοσμίως ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Χώρες με δυναμική (Break Out): Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει χώρες που έχουν δυναμική να αναδειχθούν σε ισχυρές ψηφιακές οικονομίες. Παρόλο που η συνολική τους βαθμολογία εξακολουθεί να είναι χαμηλή, κινούνται ανοδικά και είναι έτοιμες να ξεχωρίσουν.  Τέτοια παραδείγματα είναι οι Κίνα, Μαλαισία, Βολιβία, Κένυα και Ρωσία.

Χώρες που απαιτούν προσοχή (Watch Out):Οι χώρες αυτές έχουν και χαμηλή βαθμολογία και απαιτούν προσοχή καθώς έχουν και χαμηλό ρυθμό ψηφιοποίησης και η δυναμική τους φαίνεται χαμηλή αντιμετωπίζοντας σημαντικές προκλήσεις.  Όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχεδιάγραμμα, η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία, στο αριστερό κομμάτι του χάρτη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δύο από τις σημαντικότερες οικονομίες παγκοσμίως, οι Η.Π.Α. και η Γερμανία, βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ Stand Out και Stall Out, ενώ και η Ιαπωνία βρίσκεται αρκετά κοντά σε αυτό. Την ίδια στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός του Brexit φαίνεται να έχει πολύ μεγαλύτερο momentum σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιες είναι οι οι πιο ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες 

Απ’ότι φαίνεται για άλλη μια φορά η Σκανδιναβία έχει την τιμητική της με τις χώρες του Βορρά να καταλαμβάνουν τέσσερις από τις πέντε θέσεις της πεντάδας.

Την πρώτη θέση την κατέχει η Νορβηγία, ακολουθούμενη από τη Σουηδία και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελβετία. Ακολουθεί στην τέταρτη θέση η Δανία και την πέμπτη θέση κατέχει η Φινλανδία. Στις υπόλοιπες θέσεις της δεκάδας συναντάμε χώρες της Ασίας, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Ειδικότερα, η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην έκτη θέση, ακολουθούμενη από την Κορέα στην έβδομη και το Ηνωμένο Βασίλειο στην όγδοη θέση.  Στην ένατη θέση βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ και τη δεκάδα συμπληρώνουν οι ΗΠΑ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 38η θέση, πίσω από χώρες όπως οι Τουρκία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Πολωνία. Στην τελευταία θέση βρίσκεται το Μπανκλαντές.

Πηγή: Εmea.gr