Πτώχευσε η Air Berlin-Με κρατικά χρήματα το σχέδιο διάσωσης

Αίτηση πτώχευσης υπέβαλλε πριν από δύο μέρες η Air Berlin, δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο η, προσωρινή έστω, λύση έρχεται από την γερμανική κυβέρνηση που παρέχει μεταβατικό δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί, παραβλέποντας σε αυτή την περίπτωση τις συνεχείς συστάσεις προς τις υποτελείς κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί της ανάγκης να εκμηδενισθεί ο κρατικός παρεμβατισμός στη σφαίρα της οικονομίας.

Η Air Berlin καταγράφει απώλειες που υπολογίζονται στα 780 εκατ. ευρώ. Ιδρύθηκε το 1990 με τη φιλοδοξία να εδραιωθεί στον χάρτη των ισχυρών αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως, ωστόσο δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό, καταγράφοντας συνεχείς ζημιές από το 2008. Το 2012 πούλησε ένα σημαντικό μερίδιό της στην Eithad Airways, καθιστώντας την βασικό μέτοχο. Ωστόσο, το βαρέλι φαινόταν να μην έχει πάτο και η Eithad Airways εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε την απόφασή της να σταματήσει την οικονομική ενίσχυση της Air Berlin.

Η πτώση της Air Berlin αποδίδεται στην άνοδο των εταιρειών που προσφέρουν φτηνά αεροπορικά εισιτήρια και είχε αντανάκλαση και στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρείχε, με συνεχείς καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων, που οδήγησαν σε μείωση της τάξης του 24% στον αριθμό των επιβατών που την χρησιμοποίησαν τον περασμένο Ιούλιο. Οι πληροφορίες από τη Γερμανία κάνουν λόγο για ενδιαφέρον της Lufthansa να αναλάβει την εταιρεία, χωρίς όμως να υποχρεωθεί να πληρώσει τα χρέη της. Η οικονομική ένεση της γερμανικής κυβέρνησης θα επιτρέψει τη συνέχιση των πτήσεων της εταιρείας.