Πυρ ομαδόν από τα διεθνή ΜΜΕ για τη λογοκρισία της έκθεσης γελοιογραφίας στο Ευρωκοινοβούλιο

Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η λογοκρισία της έκθεσης γελοιογραφίας στο Ευρωκοινοβούλιο για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://freereporter.gr/ellada/logokrisia-ellinon-geliografon-apo-to-evrokinovoulio/

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εξαπολύουν πυρ ομαδόν κατά της πρωτοφανούς απόφασης ενώ μερίδα Ελλήνων σκιτσογράφων που λογοκρίθηκαν δημοσίευσαν νέες γελοιογραφίες.

Συγκεκριμένα, για «αβάσιμη απόφαση» έκανε λόγο η ιταλική Corriere della Sera, φιλοξενώντας σχόλιο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που είπε πως «εάν αυτό δεν είναι λογοκρισία, τότε δεν ξέρω τι είναι».

Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, σε εκτενές ρεπορτάζ του, έκανε λόγο για «βίαιη οργουελική λογοκρισία», ενώ η γαλλική Humanite, της οποίας ο  διευθυντής και ευρωβουλευτής Patrick Le Hyaric, συνδιοργανώνει την έκθεση, δημοσίευσε μεγάλο αφιέρωμα για την υπόθεση.

Η σουηδική κρατική τηλεόραση ανέφερε πως «το δικαίωμα στην καλλιτεχνική έκφραση καθώς και στην ελευθερία της έκφρασης αποτελεί μέρος των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ – και αυτή η αυθαίρετη απόφαση το παραβιάζει».

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός σκιτσογράφος, Rupert Besley, απέστειλε επιστολή στην κοσμήτορα, Catherine Bearder, ζητώντας εξηγήσεις. O Besley έγραψε πως δεν βρίσκει καθόλου προσβλητικά ή εμπρηστικά τα σκίτσα που θα εκτίθεντο, τα όποια είχε δει όταν οι Έλληνες σκιτσογράφοι κάλεσαν στην Αθήνα τους Βρετανούς συναδέλφους τους για μία αντίστοιχη έκθεση στον απόηχο του brexit. Στην επιστολή ανέφερε, πως στην Ελλάδα δεν υπήρξε καμία προσπάθεια παρέμβασης στο περιεχόμενο, ενώ κάλεσε την κοσμήτορα να ανακαλέσει την απόφασή της στην περίπτωση που δεν μπορεί να προσφέρει σαφείς αιτιολογίες.

Νέα σκίτσα

Στην Catherine Bearder, όμως, απάντησαν με νέα σκίτσα τους οι Έλληνες σκιτσογράφοι που λογοκρίθηκαν. Δείτε τα σκίτσα που δημιούργησαν:

 

Μάλιστα, η Λέσχη Ελλήνων Σκιτσογράφων σε ανακοίνωσή της τόνισε πως «μια απλή παρατήρηση των λογοκριμένων σκίτσων οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα ότι όχι μόνο δεν υπάρχει υποψία… φιλοναζιστικού περιεχομένου σε κάποια από τις γελοιογραφίες, αλλά, απεναντίας, δύο από αυτές στρέφονται εχθρικά εναντίον του ναζισμού επισημαίνοντας τον κίνδυνο αναβίωσής του στην Ευρώπη». Παράλληλα, σημείωσε ότι η έκθεση με τους Βρετανούς συναδέλφους τους, Sweet Europe, θα πραγματοποιηθεί και στην Ρόδο, από την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.