Στημένο από τον Ερντογάν το πραξικόπημα του 2016 σύμφωνα με το Nordic Monitor

Για «στημένο» πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 κάνει λόγο η ιστοσελίδα Nordic Monitor, «δείχνοντας» ως ενορχηστρωτή του, τον αξιωματικό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Σαντίκ Ουστούν, ο οποίος έδρασε κατόπιν εντολών του ίδιου του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σε άρθρο που υπογράφει στο Nordic Monitor ο  Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, κατονομάζει ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Σ. Ουστούν, ο οποίος σήμερα διευθύνει τις μυστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη.

Στόχος του, κατά το δημοσίευμα ήταν να συντριβεί η αντιπολίτευση και ειδικά το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Το στημένο πραξικόπημα-κατά τον Τούρκο δημοσιογράφο- έγινε για να δικαιολογηθούν οι μαζικές διώξεις και εντέλει ο Ερντογάν να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της χώρας. Ο Ουστούν είναι υψηλά ιστάμενος στην ΜΙΤ, την τουρκική μυστική υπηρεσία.

Το μεγάλο σφάλμα του Τούρκου κατασκόπου

Το τεράστιο λάθος του Οστούν ήταν ότι κατονόμασε τον στρατηγό, μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου Ακιν Οζτούρκ ως έναν εκ των ηγετών του πραξικοπήματος στην αεροπορική βάση στο Ικόνιο, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ πραξικοπηματιών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων. Όπως αποδείχθηκε, ο στρατηγός Οζτούρκ βρισκόταν εκείνο το βράδυ στο σπίτι της κόρης του, που απέχει 4 με 5 χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση, και έπαιζε με τα εγγόνια του. Δεν είχε ιδέα για όσα συνέβαιναν.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της Διοίκησης του 8ου Σώματος Στρατού, στις 23:17 της 15ης Ιουλίου ο Ουστούντηλεφώνησε στον αρχηγό του Σώματος, λέγοντας ότι γίνεται πραξικόπημα και ο στρατηγός Οζτούρκήταν ο επικεφαλής. «Αυτή είναι η πρώτη γνωστή καταγραφή που αναγνώρισε την απόπειρα πραξικοπήματος από γκιουλενιστές και τον στρατηγό ως ηγέτη του, όταν κανείς δεν ήξερε τι συνέβαινε και οι άνθρωποι προσπαθούσαν να κατανοήσουν τη στρατιωτική κινητοποίηση που συνέβαινε στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα», σχολιάζει ο δημοσιογράφος, χαρακτηριστικά.

Περίπου 20 λεπτά μετά από αυτήν την κλήση, ο Ουστούν έδωσε εντολή στον φίλο του και Διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων Αμπιντίν Ουνάλνα καλέσει τονΟζτούρκνα πάει επειγόντως στη βάση, όπως και έγινε. Όταν εκείνος έφτασε βρέθηκε ενώπιον του τότε αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος του εξήγησε ότι ορισμένοι αξιωματικοί είχαν συμμετάσχει σε κάποιου είδους πραξικόπημα και του ζήτησε να μεσολαβήσει ώστε να παραδοθούν. Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο Οζτούρκ εξήγησε ότι ο Ακάρ ως ανώτατος διοικητής, αφού δεν ήταν όμηρος, θα μπορούσε εύκολα να βγει έξω και να διατάξει τους άντρες να σταματήσουνΣύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο Οζτούρκ παραξενεύτηκε από την εντολή να μιλήσει ο ίδιος στους πραξικοπηματίες που βρίσκονταν στη 143η Μοίρα. Εκ των υστέρων, συνειδητοποίησε ότι η παρουσία του στη μέση των γεγονότων είχε ενορχηστρωθεί και είχε οδηγηθεί ως πρόβατο στη σφαγή.

Πολλοί μάρτυρες κατέθεσαν στο δικαστήριο ότιο Οζτούρκ δεν είχε καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος και είχε απλά προσπαθήσει να μεσολαβήσει για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Το δικαστήριο δεν τον πίστεψε, βέβαια, ούτε και τους μάρτυρες, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στηνφυλακή, όπου υπέστη φρικτά βασανιστήρια για μέρες. Τα δάχτυλά του κάηκαν ακόμη και με οξύ, ώστε να αναγκαστεί να υπογράψει την ομολογία του, αλλά δεν υπέγραψε.

«Καταθέτοντας για πρώτη φορά την 1η Μαρτίου 2019, ο στρατηγός Οζτούρκ αποκάλυψε πώς του την έστησαν και σύρθηκε στη μέση των γεγονότων από τον κατάσκοπο. Κατονόμασε τον Οστούνως τον άνθρωπο πίσω από το πραξικόπημα και τον Ουνάλ ως συνεργό του. Χωρίς ανεξάρτητο δικαστικό σώμα και απουσία κριτικής στα ΜΜΕ,η ένσταση αθωότητας του Οζτούρκ δεν εισακούστηκε», γράφει το άρθρο, προσθέτοντας ότι παρόμοια ήταν η μοίρα και άλλων αξιωματούχων. «Η απόπειρα πραξικοπήματος χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για τη μετατροπή του καθεστώτος της Τουρκίας, για να περάσει στα χέρια ενός και μόνο άντρα»καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: reader.gr