Στοπ στην αποφυλάκιση Ασάνζ από βρετανικό δικαστήριο

Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για τις 22 Σεπτεμβρίου απόφαση αποφυλάκισης του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, κρίνοντας πως έχει ιστορικό δραπετεύσεων και δεν μπορεί να αποφυλακιστεί μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση της έκδοσής του στις ΗΠΑ.Όπως αναφέρουν πληροφορίες του BBC, o ιδρυτής των Wikileaks δεν πρόκειται να αποφυλακιστεί στις 22 Σεπτεμβρίου όπως προβλεπόταν να γίνει μετά τις 50 εβδομάδες φυλάκισης που θα συμπλήρωνε από τη στιγμή που οι βρετανικές αρχές τον φυλάκισαν.Ωστόσο, του ανακοινώθηκε από ειρηνοδικείο του Λονδίνου ότι δεν αποφυλακιστεί έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση της έκδοσής του στις ΗΠΑ, διότι το δικαστήριο έχει «βάσιμες ενδείξεις» ότι θα προσπαθούσε να δραπετεύσει ξανά. Την απόφαση την ανακοίνωσε στον Ασάνζ η δικαστής, Βανέσα Μπαράιτσερ, μέσω βιντεοκλήσης.Όσον αφορά την έκδοση του συνιδρυτή των Wikileaks στις ΗΠΑ, υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον δύο δικαστήρια, ένα στις 11 Οκτωβρίου και ένα στις 21 του ίδιου μήνα, ενώ η τελική ακροαματική διαδικασία αναμένεται να γίνει τον Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ από το 2012, διωκόμενος από τις ΗΠΑ λόγω των εγγράφων που διέρρευσε τα οποία, μεταξύ άλλων, καταδείκνυαν τις απάνθρωπες τακτικές των αμερικανικών κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Ο Ασάνζ εκδιώχτηκε από την πρεσβεία του Εκουαδόρ μετά από απόφαση του φιλοαμερικανού προέδρου, Λένιν Μορένο, που εκλέχθηκε το 2017. Κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Belmarsh, από τις 11 Απριλίου. Η κράτησή του εκεί, καθώς και η απόφαση για φυλάκιση για έναν χρόνο έχει καταγγελθεί από τον ΟΗΕ ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ασάνζ και ως τιμωρία δυσανάλογη με τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται.  Αντίστοιχη ήταν και η μαρτυρία του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση, ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες για σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων του.Πηγή: thepressproect.gr