Τύμπανα πολέμου από τις ΗΠΑ εναντίον της Βόρειας Κορέας

Οξύνεται επικίνδυνα η ρητορική των ΗΠΑ εναντίον της Βόρειας Κορέας μετά την τελευταία εκτόξευση  βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου από το Βορειοκορεατικό καθεστώς.

«Μία από τις δυνατότητές μας βρίσκεται στις στρατιωτικές μας δυνάμεις. Θα τις χρησιμοποιήσουμε αν αναγκαστούμε, αλλά προτιμούμε να μην χρειαστεί να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε η Νίκι Χέιλι, πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, στο  Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που συγκλήθηκε σήμερα με θέμα την εκτόξευση του πυραύλου. Πρόσθεσε επίσης, ότι ότι οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας «εξαλείφουν ταχέως την πιθανότητα εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης» και ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να υπερασπιστούν την χώρα τους και τους συμμάχους της. Η Ν. Χέιλι τόνισε ότι θα προτείνει  τις επόμενες μέρες την επιβολή νέων κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Προειδοποίησε ακόμα ότι η Ουάσιγκτον είναι προετοιμασμένη να διακόψει κάθε εμπορική σχέση με χώρες που διατηρούν εμπορικές συναλλαγές µε την Βόρεια Κορέα κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο κάδρο και η Κίνα

Εξάλλου, σε πρόσφατη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Πρέσβης των ΗΠΑ προειδοποίησε την Κίνα ότι αν δεν συνετίσει τους γείτονές της, διακινδυνεύει τις εμπορικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη N. Haley, οι πράξεις της Βόρειας Κορέας φτάνουν σιγά σιγά στο σημείο που δεν θα υπάρχει δυνατότητα διπλωματικής λύσης. Ταυτόχρονα, δήλωσε: “Υπάρχουν χώρες που επιτρέπουν, ή ακόμη και παροτρύνουν το εμπόριο με τη Βόρειο Κορέα, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι χώρες αυτές θα ήθελαν επίσης να συνεχίσουν τις εμπορικές τους ρυθμίσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό δεν γίνεται“.

Η Κίνα ανταποκρίθηκε στις παραινέσεις των ΗΠΑ με τον μόνιμο εκπρόσωπο του Πεκίνου στον ΟΗΕ, Λιου Τζιεγί να δηλώνει: «Η Κίνα θεωρεί την εκτόξευση αυτή, απαράδεκτη. Παροτρύνουμε ουσιαστικά την Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να σταματήσει οποιαδήποτε ρητορική ή ενέργεια που θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο».

Ωστόσο, η κατάσταση στην περιοχή “μυρίζει μπαρούτι” με τις δηλώσεις της Αμερικανίδας αξιωματούχου περί σκέψεως χρήσης στρατιωτικών δυνάμεων να έχουν δεδομένα τις ευλογίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *