Το 3ο Φεστιβάλ Όπερας στο Ωδείο της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς με ελεύθερη είσοδο

Με την όπερα «Η στέψη της Ποππαίας» του Monteverdi αλλά και ένα αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας με τον τίτλο «40 χρόνια χωρίς την Μαρία Κάλλας» ξεκινάει το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδας 2017 από τη Θεσσαλονίκη, στο Ωδείο της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς στη Θεσσαλονίκη με ελεύθερη είσοδο.
Στις παραστάσεις, που θα πραγματοποιηθούν στις 12 και 15 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, συμμετέχουν σημαντικοί καλλιτέχνες της όπερας από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους όχι μόνο δεν αμείβονται αλλά πληρώνουν και τα έξοδα τους ταξιδιού και της διαμονής τους, για να στηρίξουν το θεσμό.
Στις προηγούμενες διοργανώσεις το κοινό της Θεσσαλονίκης στήριξε το Φεστιβάλ αφού το Ωδείο της Ρωμαϊκής Αγοράς ήταν κατάμεστο από πλήθος κόσμου. Την παραγωγή του Φεστιβάλ έχει η Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης της Θεσσαλονίκης
Παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα γίνουν και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Παρακάτω θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων.

Η ιστορία του Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2015 από την ομάδα Skull of Yorick Productions (www.skullofyorickproductions.com) Φίλιππο Μοδινό και Κασσάνδρα Δημοπούλου στο Ωδείο Ρωμαϊκής Αγοράς της Θεσσαλονίκης εν μέσω capital controls.
Αν και ήταν η πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία κατάφερε να μαζέψει μέσω του video promotion/ sponsorship ένα ικανοποιητικό ποσό για τις ανάγκες του εγχειρήματος. Αυτή την στιγμή διοργανώνεται από την Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος (www.hellenicoperaco.com). Πρόκειται για το μοναδικό αμιγώς οπερατικό φεστιβάλ στην Ελλάδα. Μέσα σε δύο μόνο χρόνια έχουν ανέβει οι παραστάσεις: “Carmen” (G. Bizet), “Madama Butterfly” (G. Puccini), “Norma” (V. Bellini), “Suor Angelica” (G. Puccini), “Dido and Aeneas” (H. Purcell), “Il Tabarro” (G. Puccini). Φέτος θα παρουσιαστούν οι όπερες: “L?incoronazione di Poppea” (Cl. Monteverdi) και “Madama Butterfly” (G. Puccini) καθώς και 2 Γκαλά Όπερας στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας.
Το Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδας δεν υποστηρίζεται οικονομικά από την πολιτεία. Συνεργάζεται σταθερά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης της Θεσσαλονίκης και στόχος του είναι να αναδειχτεί ο αρχαιολογικός χώρος μέσω του πολιτισμού γεγονός που προσυπογράφουν καλλιτέχνες και προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ των οποίων και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Covent Garden του Λονδίνου Kasper Holten, καθώς και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Maggio Musicale Fiorentino της Φλωρεντίας.
Επίσης το Φεστιβάλ Όπερας εκτός από τους καταξιωμένους δημιουργούς με τους οποίους συνεργάζεται δίνει βήμα σε νέους έλληνες και ξένους οπερατικούς καλλιτέχνες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
3ο Φεστιβάλ  Όπερας Θεσσαλονίκης 

Σε συνεργασία με την Εταιρεία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος /
ΩΔΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου & Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017
ΓΕΝΙΚΗ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 20:00
Είσοδος: ελεύθερη

Tρίτη 12 Σεπτεμβρίου: 
«Η στέψη της Ποππαίας», όπερα του Claudio Monteverdi

Όπερα σε 2 πράξεις
Σκηνοθεσία: Τζένη Δριβάλα
Μουσική διεύθυνση: Φίλιππος Μοδινός
Με τους: Κασσάνδρα Δημοπούλου, Νικόλας Λεβέντης, Ειρήνη Κώνστα, Βασίλης Ασημακόπουλος, Eric Schlossberg, Maayan Goldenfeld, Bronwen Stephens, Χριστίνα Μαβίνη, Μαρία Ρουκά, Ρούλα Κωσταβάρα, Μαρίζα Κιοσέογλου.

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου: 
ΓΚΑΛΑ ΟΠΕΡΑΣ «40 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ»
Μαρία Κάλλας – Ο μύθος της όπερας,
γκαλά όπερας στη μνήμη της μεγάλης  Ελληνίδας υψιφώνου

Αποσπάσματα από τις όπερες: “La Traviata”, “Norma”, “Tosca”, “Madama Butterfly”
Με τους: Τζένη Δριβάλα, Κασσάνδρα Δημοπούλου, Αντώνης Κορωναίος, Φίλιππος Μοδινός, Αλέξανδρος Γάβαρης, Αθανάσιος Μαργούτας.

ΑΘΗΝΑ
ΘΕΑΤΡΟ “ΚΝΩΣΣΟΣ”

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 15, 10

22 & 24/9
Giuseppe Verdi
“Η ΤΡΑΒΙΑΤΑ”
Όπερα σε 3 πράξεις
Σκηνοθεσία: Τζένη Δριβάλα
Τζένη Δριβάλα, Αντώνης Κορωναίος, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Αλέξανδρος Γάβαρης, Γιάννης Κάβουρας, Ελένη Λεβέντη, Μαρία Κιορόγλου, Γαβριήλ Αντωνέλος.

1/10
“ΚΑΛΛΑΣ: Η ΤΕΧΝΗ ΜΟΥ- Η ΖΩΗ ΜΟΥ”
Μουσικοθεατρική παράσταση για την ζωή της Μαρίας Κάλλας
Σκηνοθεσία: Τζένη Δριβάλα
Με τους: Τζένη Δριβάλα, Σταμάτης Μπερής, Ειρήνη Κώνστα, Γαβριήλ Αντωνέλος, Ερμίνα Γεράρδη, Δημήτρη Καραμανώλη.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

30/9
Giaccomo Puccini
“ΜΑΝΤΑΜ ΜΠΑΤΕΡΦΛΑΪ”
Όπερα σε 3 πράξεις
Μουσική διεύθυνση: Φίλιππος Μοδινός
Σκηνοθεσία: Κασσάνδρα Δημοπούλου
Συμμετέχουν σολίστες μέλη της “Opera da Camera Oscura”