Αίσιο τέλος για τους απεργούς πείνας στη Μόρια

Αίσιο τέλος είχε για τους τρεις απεργούς πείνας ο αγώνας που έκαναν για 40 ημέρες αφού πρώτα έφτασαν στα σωματικά και ψυχολογικά όριά τους. Πρόκειται για τα αδέλφια Amir και Arash Hampay από το Ιράν και τους Bahrooz Arash και Kozhin Hussein, Κούρδους ιρανικής καταγωγής. Και στου τέσσερις είχε αρχικά απορριφθεί η αίτηση ασύλου που είχαν υποβάλλει ενώ διαμήνυαν κατηγορηματικά ότι ενδεχόμενη επαναπροώθησή τους στις χώρες καταγωγής τους θα έβαζε τη ζωή τους σε μεγάλο κίνδυνο. Η απεργία πείνας ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου στο κέντρο κράτησης στη Μόρια. Χαρακτηριστικό της αλληλεγγύης που επιδείχτηκε είναι το γεγονός ότι ο Amir Hampay αν και κατάφερε να ενταχθεί στο καθεστώς ασύλου μετά από 24 ημέρες απεργία πείνας -και αφού είχε προηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο προσπάθεια των αρχών να τον απελάσουν ενώ εκκρεμούσε προσφυγή που είχε καταθέσει στο διοικητικό δικαστήριο, προσπάθεια που εν τέλει αποφεύχθηκε χάρη στην παρέμβαση δικηγόρων και αλληλέγγυων– δεν σταμάτησε την απεργία πείνας . Ήταν ο πιο ηχηρός τρόπος για να δείξει την αλληλεγγύη του στον αδερφό του και τους άλλους δύο απεργούς πείνας. Ο Arash Hampay έχασε έντεκα κιλά αυτό το διάστημα, ο Bahrooz Arash δεκαεφτά και ο Kozhin Hussein δεκατρία.

Ο Arash μόλις οριστικοποιήθηκε το αίσιο τέλος του αγώνα τους, με προσωπική του ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook έγραψε μεταξύ άλλων:

«Η νίκη και η ελευθερία δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τη θέληση και την επιμονή των ανθρώπων. Μαζί κάναμε μία μικρή εκστρατεία για την ελευθερία και την δικαιοσύνη. Η εκστρατεία μας ήταν νικηφόρα. Η αλληλεγγύη μας, βοήθησε δύο ευάλωτους πρόσφυγες που ζητούσαν να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες από το ελληνικό κράτος και και τα Ηνωμένα Έθνη αλλά τους το αρνούνταν και αντί για αυτό βασανίστηκαν και ήταν φυλακισμένοι.

Οι άνθρωποι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έδειξαν την θέληση και την επιμονή τους στη διάρκεια αυτής της εκστρατείας. Μην θεωρήσετε ότι η νίκη εδράζεται μόνο στην ελευθερία των τριών φυλακισμένων. Η νίκη αυτή είναι νίκη των Ευρωπαίων ανθρώπων, νίκη των ανθρώπων όλου του κόσμου. Η ουσία της νίκης είναι ότι οι άνθρωποι κατάφεραν να υπερνικήσουν το κράτος. Συγχαίρω τους αποφυλακισμένους πρόσφυγες και τους καλούς ανθρώπους που είχαν δίπλα τους και δεν τους εγκατέλειψαν ούτε για μια στιγμή. Συγχαίρω τους ανθρώπους για το τόσο ισχυρό αγωνιστικό τους φρόνημα. Η απεργία πείνας έληξε σήμερα. ΄΄Ήμασταν νικητές. Ο αγώνας θα συνεχίζεται πάντοτε όσο παραμένει η αδικία. Οι φυλακές θα συνεχίσουν να υπάρχουν στον κόσμο, όπως και τα σύνορα που εξακολουθούν να χωρίζουν τους ανθρώπους μεταξύ τους. Ας μην σταματήσουμε τον αγώνα κατά του κακού. Ας γεμίσουμε τη σημερινή ημέρα με χαρά.»