Για παράνομες επαναπροωθήσεις πρoσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία κάνει λόγο το Spiegel

Στοιχεία από την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με μαζικές παράνομες – όπως τις χαρακτηρίζει – επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών ή σε βίαιες απωθήσεις από τον Έβρο προς την Τουρκία επικαλείται η ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό  υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή του σχετικά έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης, τα οποία περιλαμβάνουν νέα στατιστικά στοιχεία της Άγκυρας, συνεντεύξεις με φερόμενα θύματα, φωτογραφίες αλλά και εσωτερική αλληλογραφία σχετικά με το θέμα.

58.000 επαναπροωθήσεις σε έναν χρόνο

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Spiegel επικαλούμενο τις τουρκικές αρχές, το δωδεκάμηνο μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και 2019 επαναπροωθήθηκαν παρανόμως από την Ελλάδα προς την Τουρκία συνολικά 58.283 μετανάστες. Οι περισσότεροι εξ΄ αυτών, σύμφωνα με το δημοσίευμα,  ήταν Πακιστανοί (16.435), Αφγανοί, Σομαλοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Αλγερινοί αλλά και περίπου 4.500 Σύροι. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόνον τον Οκτώβριο έγιναν περισσότερες από 6.500 push-back.

Μάλιστα η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού – όπως αναφέρει η Deutsche Welle – περιγράφει και ένα πρόσφατο περιστατικό από τις τουρκικές αρχές που αφορά τη βίαιη απέλαση 252 μεταναστών οι οποίοι συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές στις 3 Νοεμβρίου, αφού προηγουμένως επαναπροωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές παρά τη θέλησή τους και χωρίς να έχουν – όπως λέει η ιστοσελίδα – την ευκαιρία να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου.

Η Ελλάδα αρνείται τις κατηγορίες

Στο δημοσίευμα πάντως αναφέρεται ότι  η ελληνική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά ότι γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Spiegel, «μολονότι είναι αδύνατο να διασταυρωθούν οι καταγγελίες των προσφύγων και μεταναστών, οι κατηγορίες αυτές, συμφωνούν εν γένει με παρόμοιες καταγγελίες που έχουν γίνει κατά καιρούς από μη κυβερνητικές οργανώσεις».

Οι συντάκτες του άρθρου αναφέρουν ότι ακτιβιστές κατηγορούν εδώ και χρόνια όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τέτοιες παράνομες πρακτικές στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Σε μεμονωμένα περιστατικά έχουν αναφερθεί επανειλημμένως δημοσιεύματα του ελληνικού και υπόλοιπου ευρωπαϊκού Τύπου ενώ και το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει λόγο για «αξιόπιστες καταγγελίες»