Human Rights Watch: Κολαστήριο η Μόρια

Την εικόνα ενός κολαστήριου έδωσαν για το hotspot της Μόριας δύο εκπρόσωποι της Human Rights Watch μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία στη Βουλή. Η Εύα Κοσσέ, ερευνήτρια για την Ελλάδα στον Οργανισμό και η Εμίνα Σεμίροβιτς, ερευνήτρια για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία μίλησαν για απίστευτη «απουσία» της ελληνικής κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών αρχών από την υποχρέωση να δώσουν λύσεις στα προβλήματα, ενώ στον αντίποδα εξήραν τη στάση των Ελλήνων εθελοντών, κυρίως στα νησιά.
«Η Μόρια είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένας καταυλισμός με συνωστισμό χιλιάδων ανθρώπων. Αυτό που είδαμε στη Μόρια είναι μία κατεπείγουσα κατάσταση. Είναι ότι χειρότερο έχω δει κι έχω περάσει και πόλεμο» είπε συγκεκριμένα η Τσερίμοβιτς, η οποία έχει υπάρξει και η ίδια πρόσφυγας για την εμπειρία της στο hot spot της Μυτιλήνης μετά από εννέα ημέρες επιτόπιας αυτοψίας.    Τόνισε ότι οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και η αγωνία των ανθρώπων για τα κλειστά σύνορα παράγουν ψυχικές νόσους υπογραμμίζοντας ότι έχουν ήδη καταγραφεί πολλές απόπειρες αυτοκτονίας.
Η κ. Τσερίμοβιτς, περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στο hot spot της Μόριας, κάνοντας λόγο για καθημερινούς καβγάδες, ακατάλληλες σκηνές που με την πρώτη βροχή μπάζουν νερό, ελλιπή θέρμανση που αρκείται σε κουβέρτες, έλλειψη νερού και μάχες που δίνονται από μικρά παιδιά για ένα μπουκάλι, καθώς και ντους με ανυπόφορες συνθήκες λόγω της δυσωδίας από ούρα και κόπρανα.

Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει νερό στη Μόρια και ο κόσμος έχει πρόσβαση στο νερό μόνο τρεις φορές την ημέρα για 30 – 40 λεπτά.

«Δεν υπάρχει ζεστό νερό. Είδαμε να φτάνει το νερό και μικρά παιδάκια, από τεσσάρων ετών και πάνω, να τρέχουν ξυπόλητα στο βραχώδες έδαφος με μπουκάλια στα χεράκια τους προσπαθώντας να τα γεμίσουν και να παλέψουν για το νερό μαζί με 4.000 άλλους ανθρώπους».

Απαράδεκτες συνθήκες ζωής

Πιο συγκεκριμένα,  κατάσταση στη Μόρια, όπως την είδαν επί τόπου οι δύο εκπρόσωποι του διεθνούς Μη Κυβερνητικού Οργανισμού, αποτυπώνεται ως εξής:

  • Ο εγκλωβισμένος εκεί πληθυσμός είναι σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερος της δυνατότητας του συγκεκριμένου κέντρου «φιλοξενίας».
  • Γονείς είπαν ότι δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τροφή ακόμα και για γάλα για τα παιδιά.
  • Διαβητικός δεν τύγχανε κατάλληλης διατροφής, εκτός από τις ημέρες παραμονής των δύο απεσταλμένων της Human Rights Watch εκεί.
  • Οι εγκλωβισμένοι είναι αναγκασμένοι να «ζουν» σε αντίσκηνα με ελάχιστες κουβέρτες για να στρώσουν κάτω, ώστε να καλύπτεται το πετρώδες έδαφος, με μια κουβέρτα για μαξιλάρι, και μόνο μια για το κρύο, που φυσικά δεν τους προστατεύει και δεν θα τους προστατέψει από τον βαρύ χειμώνα που έρχεται.
  • Γυναίκες βιώνουν σεξουαλική παρενόχληση.
  • Δεν υπάρχει πρόσβαση στα ντους για τα άτομα με αναπηρία.

Αίσθηση προκάλεσε τέλος και η αναφορά της κ. Κοσσέ περί «σιωπής» της ελληνικής κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου Μεταστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα αναφορικά με τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση του επικείμενου χειμώνα.

«Είχαμε ζητήσει συνάντηση με σύμβολο του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τελικά συναντηθήκαμε με κάποιον που δεν μπορούσε να μας απαντήσει για τα σχέδια για τον χειμώνα παρότι η Ύπατη Αρμοστεία μας είπε ότι υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η ελληνική κυβέρνησης», σημείωσε η κ. Κοσσέ, ενώ η κ. Τσερίμοβιτς κάλεσε τους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για να ενημερωθούν.