Μόνο με παρουσία ενόπλων επιτρέπεται η δράση των ΜΚΟ στη Νότια Ιταλία

Σε ακόμα πιο επικίνδυνα μονοπάτια φαίνεται ότι οδεύει το επιχειρησιακό πλαίσιο των ΜΚΟ που δραστηροποιούνται στην περιοχή μεταξύ της Νότιας Ιταλίας και της Λιβύης, καθώς θα πρέπει να αποδεχτούν την παρυσία ενόπλων στα σκάφη τους προκειμένου να λάβουν άδεια για να συνεχίσουν το έργο τους. Αυτό προέκυψε από την συνάντηση που έγινε χθες το απόγευμα στην Ρώμη μεταξύ του Ιταλού Υπουργού Εσωτερικών Μάρκο Μιννίτι και εκπροσώπων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται νότια της Σικελίας. Το ιταλικό Υπουργείο Eσωτερικών ανακοίνωσε ότι «οι οργανώσεις οι οποίες δεν δέχθηκαν τον Κώδικα αυτό, τίθενται εκτός του οργανωμένου συστήματος διασώσεων στην θάλασσα, με όλες τις σχετικές, συγκεκριμένες συνέπειες, αρχίζοντας από την ασφάλεια των ίδιων των πλοίων τους».

Ωστόσο, η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα δεν δέχθηκε την υποχρεωτική παρουσία ενόπλων πάνω στα πλοία της στις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών που διεξάγει στην κεντρική Μεσόγειο.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η θέση των Γιατρών χωρίς Σύνορα είναι ότι «σε καμία από τις χώρες στις οποίες εργάζονται δεν έχουν δεχθεί ποτέ την παρουσία ένοπλων ανδρών μέσα στους χώρους στους οποίους δραστηριοποιούνται». Τον «Κώδικα Συμπεριφοράς» αυτό που αφορά τις υποχρεώσεις των ΜΚΟ αποδέχθηκαν οι περισσότερες από τις υπόλοιπες ΜΚΟ μεταξύ των οποίων και η οργάνωση «Σώστε τα παιδιά».

Παράλληλα, στον Κώδικα που επεξεργάσθηκε η ιταλική κυβέρνηση, αναφέρεται επίσης ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες που σώζονται νότια της Ιταλίας ή και σε λιβυκά χωρικά ύδατα, δεν θα μπορούν να μεταφέρονται, εν πλω, σε μονάδες του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού ή της ακτοφυλακής. Ένας ακόμη όρος που δεν έγινε δεκτός από τους Γιατρούς χωρίς σύνορα.