Ρατσιστικό πογκρόμ στη Μυτιλήνη

Συνελήφθησαν και οι 120 ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες που χθες το πρωί βρισκόταν στην πλατεία Σαπφούς την οποία και είχαν καταλάβει από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης.

Οι αλλοδαποί αυτοί στη πλειοψηφία τους Αφγανοί αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απείθειας και της παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου. Μαζί με τους 120 συνελήφθησαν και δυο Έλληνες κατά πληροφορίες αλληλέγγυοι σε αυτούς που βρισκόταν το πρωί στην πλατεία.

 Στο σύνολο τους οι παραπάνω κρατούνται σε χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μυτιλήνης όπου κι οδηγήθηκαν αμέσως μετά την μετακίνηση τους από το κέντρο της πόλης. Μαζί τους διαμένει και μεγάλος αριθμός ανηλίκων παιδιών τους με τα οποία βρισκόταν στην πλατεία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου συλλέγονται στοιχεία κυρίως από το διαδίκτυο για να ταυτοποιηθούν όσοι πρωταγωνίστησαν και συμμετείχαν στα χθεσινά επεισόδια σε βάρος της Αστυνομίας και των αλλοδαπών.

Τέλος, σε 30 ανέρχονται οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν χθες το βράδυ στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, στην πλειοψηφία τους με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι από πέτρες που πετούσαν οι επιτιθέμενοι και με αναπνευστικά προβλήματα λόγω ρίψης δακρυγόνων οι υπόλοιποι.  Από τους τραυματίες που τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν, οι τρεις ανήκαν στις ομάδες των επιτιθέμενων πολιτών και οι υπόλοιποι ήταν αλλοδαποί.

Νύχτα ρατσιστικού πογκρόμ

Της τελευταίας τελικής επιχείρησης της Αστυνομίας, είχε προηγηθεί η μετατροπή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε πεδίο μάχης της πλατείας Σαπφούς και της  προκυμαίας της Μυτιλήνης, καθώς και των σοκακιών του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ομάδες νεαρών, κυρίως ακροδεξιών, επιχειρούσαν όλη νύχτα με σχέδιο και στόχο να διασπάσουν τον κλοιό που είχαν αναπτύξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από την ομάδα των προσφύγων και των μεταναστών.

Υπό τις ιαχές «κάψτε τους ζωντανούς» ναυτικές φωτοβολίδες και κροτίδες αλλά και πέτρες από τα ξηλωμένα λιθόστρωτα και τα παρτέρια της πλατείας και μπουκάλια εκσφενδονίζονταν εναντίον των αλλοδαπών, οι οποίοι μαζί με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που κατέβηκαν στην πλατεία από τον καταυλισμό της Μόριας, σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες, προκειμένου να αμυνθούν. Την ίδια στιγμή, έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετέχουν στη κινητοποίηση απλώνοντας πάνω από τα κεφάλια τους βρεγμένες κουβέρτες.

Οι ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρατάχθηκαν αρχικά μεταξύ των ντόπιων και των προσφύγων και μεταναστών, ενώ μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ τους περικύκλωσε, Εδώ να σημειωθεί ότι σε ενίσχυση των προσφύγων και των μεταναστών, έσπευσαν και πολίτες του αριστερού και του αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς και ομάδα αλληλέγγυων.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 8.00 το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε παρακείμενο στην πλατείας Σαπφούς χώρο. Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών ως ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς. Μετά το τέλος της τελετής η μεγάλη πλειοψηφία των συγκεντρωμένων αποχώρησε και περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία απαιτώντας την εκκένωση της από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Καμία σύλληψη των τραμπούκων

Το στοιχείο που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι δεν συνελήφθη ούτε ένα από τους επιτιθέμενους τραμπούκους που έγραψαν μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του νησιού. Σε μία κλειστή κοινωνία, όπως είναι αυτή της Μυτιλήνης και μάλιστα  τη στιγμή που οι επιθέσεις έγιναν ανοικτά, χωρίς καλυμμένα πρόσωπα και χαρακτηριστικά, η αστυνομία επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο στο να συλλάβει τα θύματα, αφήνοντας άθικτους τους θύτες. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για προσχεδιασμένες επιθέσεις, καθώς είχαν αποσταλεί προσκλήσεις, όπως αυτή που μπορείτε να δείτε σε κατοίκους του νησιού, προκειμένου να παραστούν στην τελετή υποστολής της σημαίας, με την υποσημείωση: “Έτοιμοι για όλα” με κεφαλαία γράμματα. Και όλα αυτά, τη στιγμή που τα πρόσωπα των επιτιθέμενων ήταν σε κοινή θέα, ενώ και το επόμενο διάστημα κάποιοι από τους συμμετέχοντες στα επεισόδια δεν δίσταζαν να συζητούν για την επίθεση μιλώντας σε κοινωνικά δίκτυα και χρησιμοποιώντας πρώτο πληθυντικό, αναφερόμενοι στην μαύρη νύχτα της ντροπής. Το freereporter έχει σχολιάσει ξανά αυτή την ιδιότυπη ασυλία που φαίνεται να απολαμβάνουν οι Λέσβιοι νοσταλγοί του Χίτλερ  http://freereporter.gr/reportaz/ratsistiki-epithesi-kata-prosfyga-sti-mytilini/

Είναι προφανές ότι όπως τότε, έτσι και τώρα, για κάποιον λόγο που γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι, οι ακροδεξιοί τραμπούκοι δεν αισθάνονται καμία ανάγκη να καλύψουν τα ίχνη των εγκληματικών τους ενεργειών. Η αστυνομική διεύθυνση του νησιού, όπως και ο εισαγγελέας, έχουν μεγάλη ευθύνη στο συγκεκριμένο ζήτημα και θα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μην υπάρχουν υπόνοιες περί άνωθεν προστασίας παρακρατικών ομάδων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ