Δεν πέρασαν ούτε δύο εβδομάδες από τον εκβιασμό που εξέφρασαν τρεις από τις δανείστριες χώρες της Ελλάδας σχετικά με το μπλοκάρισμα της εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ, που αποφασίστηκε στο τελευταίο Eurogroup εάν δεν δινόταν ασυλία στους εμπειρογνώμονες των τριών χωρών που έχουν εμπλακεί στην επιζήμια πώληση και επαναμίσθωση των ακινήτων του Δημοσίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, και η ελληνική δικαιοσύνη έδειξε ότι έλαβε το μήνυμα. Την περασμένη Πέμπτη ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης άσκησε αίτηση αναίρεσης στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης των εικοσιοκτώ ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014. Ενδεικτικό του χαρακτήρα του εκβιασμού είναι ότι την ίδια μέρα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις είχε δηλώσει ότι το γερμανικό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει την προηγούμενη ημέρα την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος (σ.σ. δηλαδή του μνημονίου) και κατ’ επέκτασιν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα έπρεπε να επιλυθεί το ζήτημα της δίωξης των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ. «Έχουμε εμπιστοσύνη ότι το θέμα θα επιλυθεί από τις ελληνικές αρχές τις επόμενες λίγες ημέρες ούτως ώστε η εκταμίευση να γίνει εγκαίρως», δήλωσε χαρακτηριστικά. Δεν χρειάστηκαν όμως λίγες ημέρες παρά λίγες ώρες πριν η ελληνική πλευρά μέσω της αίτησης αναίρεσης καταδείξει για μία ακόμα φορά πόσο υπάκουη είναι στα κελεύσματα των “εταίρων.” Είχε προηγηθεί πριν από δύο εβδομάδες, η αξίωση από πλευράς της Ισπανίας, της Σλοβακίας και της Ιταλίας να δοθεί ασυλία στους εμπειρογνώμονες των τριών χωρών που έχουν εμπλακεί στην επιζήμια πώληση και επαναμίσθωση των ακινήτων του Δημοσίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ
Σημειωτέον ότι μετά την έκδοση του βουλεύματος για την παραπομπή των τριών μελών της πρώην διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ (Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου,Γιάννη Εμίρη και Ανδρέα Ταπραντζή) και των τριών ξένων εμπειρογνωμόνων (Pedro Pablo Nunez Domingo, Paolo Maranca και Ivan Gransky) είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία αίτηση για άσκηση αναίρεσης του.του Αρείου Πάγου από τους δικηγόρους Αλέξανδρο Λυκουρέζο, Ιωάννη Γιαννίδη και Νικόλαο Πατεράκη.
Ο αντιεισαγγελέας Χ. Βουρλιώτης έκρινε με την αίτηση αναίρεσης ότι το εν λόγω βούλευμα, πάσχει από «έλλειψη πλήρους και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας» αλλά και λόγω «εσφαλμένης εφαρμογής ποινικής διάταξης». Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρεται στη διάταξη του άρθρου 192 & 8 του Ν. 4389/2016, δυνάμει του οποίου: «Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Οι τρεις αλλοδαποί που ήταν μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων είχαν παραπεμφθεί με την κατηγορία της απιστίας, ενώ οι τρεις Έλληνες μέλη του Δ.Σ., με την κατηγορία της υπεξαίρεσης. Κατηγορήθηκαν συγκεκριμένα, ότι δεν απέδωσαν άμεσα τους τόκους των 261 εκατ. ευρώ, από την είσπραξη του τιμήματος των εικοσιοκτώ ακινήτων στο ελληνικό Δημόσιο, ζημιώνοντάς το κατά ποσό που ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ. Βάσει του ιδρυτικού νόμου του, το ΤΑΙΠΕΔ αποδίδει τις εισπράξεις από τις αποκρατικοποιήσεις εντός δέκα ημερών από την καταβολή τους. Προκειμένου να έχει έσοδα, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ απέδιδε τις εισπράξεις τη δέκατη ημέρα, όπως προέβλεπε ο ιδρυτικός νόμος. Οι τόκοι όμως που λάμβανε το ΤΑΙΠΕΔ είναι, σύμφωνα με το αρχικό κατηγορητήριο των Εφετών, η ζημία του ελληνικού Δημοσίου.