Την διαχρονική υποτέλεια της Ελλάδας επιβεβαιώνει και υπενθυμίζει με εμφατικό τρόπο η αξίωση από πλευράς της Ισπανίας, της Σλοβακίας και της Ιταλίας να δοθεί ασυλία στους εμπειρογνώμονες των τριών χωρών που έχουν εμπλακεί στην επιζήμια πώληση και επαναμίσθωση των ακινήτων του Δημοσίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα μπλοκάρουν την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ, που αποφασίστηκε στο τελευταίο Eurogroup. Πρόκειται για την περίφημη υπόθεση του ξεπουλήματος εικοσιοκτώ ακινήτων “φιλέτων” από το ΤΑΙΠΕΔ σε θυγατρικές εταιρείες της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank το 2013. Για το ξεπούλημα αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ είχε τη συνδρομή τριών εμπειρογνωμόνων από την Ισπανία, τη Σλοβακία και την Ιταλία, εναντίον των οποίων ασκήθηκε δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς στο πλαίσιο της ευρύτερης δικαστικής έρευνας. Την περασμένη Παρασκευή, οι τρεις Ευρωπαίοι συνεργάτες του ΤΑΙΠΕΔ κλήθηκαν στην Αθήνα προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον του Ανακριτή Διαφθοράς. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι εξόργισε τις ηγεσίες των τριών χωρών και εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία της τέλεσης του Eurogroup μια εβδομάδα μετά την δικαστική κλήτευση των υπηκόων τους, προχώρησαν στον εν λόγω εκβιασμό μέσω του Ισπανού Υπουργού Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος, ο οποίος δήλωσε ότι εάν δεν υπάρξει οριστική λύση σε σχέση με το ζήτημα των τριών εμπειρογνωμόνων, το Eurogroup θα μπλοκάρει την πληρωμή
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ είχε πουλήσει τα εικοσιοκτώ ακίνητα του ελληνικού Δημσίου έναντι τιμήματος 261.310.000 ευρώ και την ίδια στιγμή το Δημόσιο δεσμεύτηκε να πληρώνει ενοίκιο συνολικού ποσού 600.000.000 ευρώ για είκοσι χρόνια, δηλαδή σχεδόν τριπλάσια χρήματα σε σχέση με το όφελος που είχαν από την πώληση. Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει ότι αν το ελληνικό Δημόσιο θελήσει να επανακτήσει τα ακίνητα μετά τη λήξη της εικοσαετούς περιόδου μίσθωσης, πρέπει να πληρώσει τίμημα που αντιστοιχεί στην αγοραία αξία τους εκείνη την εποχή. Για το σκάνδαλο αυτό, η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινικές διώξεις, κρίνοντας ότι η τιμή πώλησής τους δεν ήταν σε κάθε περίπτωση συμφέρουσα και ότι υπήρξαν παραβάσεις από ορισμένα μέλη του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η Εισαγγελία Διαφθοράς με επικεφαλής την Ελένη Ράικου διενήργησε έρευνα μετά από καταγγελίες ιδιωτών-δικηγόρων του Πειραιά-και προχώρησε στη σύνταξη πορίσματος με κατάληξη την άσκηση ποινικών διώξεων για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά των εμπειρογνωμόνων που εισηγήθηκαν τις τιμές της πώλησης και για υπεξαίρεση επίσης σε βαθμό κακουργήματος για τρία μέλη του ΤΑΙΠΕΔ: Tον πρώην πρόεδρο του Ταμείου Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Εμίρη και τον πρώην εντεταλμένο σύμβουλο Ανδρέα Ταπραντζή.
Από τότε βέβαια η συγκυβέρνηση φρόντισε να αποτρέψει τέτοιου είδους μελλοντικές… επιπλοκές νομοθετώντας πως όσοι τεχνικοί εμπειρογνώμονες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, εμπλακούν σε αποκρατικοποιήσεις θα απολαμβάνουν ασυλίας απέναντι σε οποιαδήποτε δίωξη τούς ασκηθεί στο μέλλον για απιστία κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
Σε ότι αφορά τον εκβιασμό του βέτο στην εκταμίευση της δόσης, δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση παρά μόνο διαρροές από κυβερνητικές πηγές που αναφέρουν ότι «η Ελλάδα θα κάνει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου, στο πλαίσιο της έννομης τάξης και της δικαιοκρατίας, το θέμα που έχει προκύψει με τους τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, να διευθετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά» προσθέτοντας ότι «δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας».