Καταγγελία για φωτογραφικό διαγωνισμό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πολύπαθος χώρος της δημοσιογραφίας δέχτηκε ένα ακόμα χτύπημα από έναν απροκάλυπτα φωτογραφικό διαγωνισμό για προσλήψεις δημοσιογράφων στο ΑΠΕ- ΜΠΕ (Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων). Η προκήρυξη του «διαγωνισμού» είναι τόσο στημένη, ώστε μεταξύ των άλλων “προσόντων” που απαιτούνται, είναι η προϋπηρεσία μόνο σε πρακτορείο ειδήσεων, τη στιγμή που το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι το μοναδικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. Μάλιστα, οι εμπνευστές της προκήρυξης, για να είναι απολύτως σίγουροι ότι δεν θα συμβεί κανένα “ατύχημα” και δεν θα προσληφθούν οι ημέτεροι και αρεστοί,  έχουν ενεργοποιήσει τη διαδικασία της συνέντευξης, ως κριτήριο των προσλήψεων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στη συνέντευξη δίνεται η μεγαλύτερη βαρύτητα από όλα τα τυπικά προσόντα. Ο νεοσύστατος Πανελλήνιος Σύλλογος Επιστημόνων Επικοινωνίας, Δημοσιογραφίας, Μέσων και Πολιτισμού απέστειλε σήμερα επιστολή διαμαρτυρίας, που κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα  και τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά.

Το κείμενο της επιστολής

Αξιότιμοι κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να εκφράσουμε τους λόγους για τους οποίους θεωρούμε προσχηματική και φωτογραφική την «πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» για την υποβολή αιτήσεων για την πρόσληψη 52 δημοσιογράφων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Θεωρούμε πως τα προσόντα που απαιτεί η προκήρυξη

  • δεν λαμβάνουν υπόψη τις εξειδικεύσεις που προσφέρει η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και το γεγονός ότι επί τριάντα χρόνια υπάρχουν εξειδικευμένα Τμήματα Επικοινωνίας και ΜΜΕ των τριών Πανεπιστημίων της χώρας, που παρέχουν σπουδές Δημοσιογραφίας και που αποκλείονται συστηματικά με αυτό τον τρόπο. Δεδομένου των ανωτέρω, η παρούσα προκήρυξη στρέφεται στην απαξίωση των τυπικών προσόντων.
  • είναι προσβλητικά για τους νέους και άνεργους συναδέλφους που επί της ουσίας δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ανταποκριθούν στην πρόσκληση επί ίσοις όροις.

Ειδικότερα:

  1. Από την πρόσκληση αποκλείονται οι περισσότεροι συνάδελφοι, καθώς ως προϋπηρεσία λαμβάνεται υπόψιν μόνο αυτή που έχει αποκτηθεί σε πρακτορείο ειδήσεων. Αλήθεια, πόσα πρακτορεία ειδήσεων έχει η Ελλάδα;
  2. Όλα τα πτυχία ΑΕΙ και ΤΕΙ γίνονται δεκτά, χωρίς να απαιτείται πτυχίο συναφές με το επάγγελμα του δημοσιογράφου ή με τη συγκεκριμένη εξειδίκευση, ή συνδυασμός αυτών.

Αυτό αναπαράγει μια πελατειακή πρακτική, που μπορεί να ήταν αποδεκτή όσο δεν υπήρχαν Τμήματα Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας στα ελληνικά ΑΕΙ, όμως τριάντα χρόνια μετά την ίδρυσή τους δεν διανοούμαστε ότι εξακολουθούν τα πτυχία μας να μην έχουν αντίκρισμα και μάλιστα στο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων.

  1. Η συνέντευξη έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από όλα τα τυπικά προσόντα (πέραν της προϋπηρεσίας σε πρακτορείο ειδήσεων στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω): Ένας υποψήφιος με τα απαιτούμενα προσόντα (πτυχίο και πολύ καλή γνώση της Αγγλικής και καλή ή πολύ καλή γνώση άλλης μίας γλώσσας), συγκεντρώνει μόλις 60 μόρια, ενώ ένας υποψήφιος με τα μέγιστα προσόντα (πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, πολύ καλή γνώση της Αγγλικής, και καλή γνώση της Γαλλικής και της Γερμανικής γλώσσας) συγκεντρώνει 150 μόρια. Η συνέντευξη, επομένως, που βαθμολογείται με 0-150 μόρια δεν έρχεται να συμπληρώσει τη βαθμολογία των υποψηφίων αλλά να παράσχει τη δυνατότητα ανατροπής της.

Συνεπώς:

  1. Καταγγέλλουμε την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος ( Αρ. Πρωτ.: Β1596/3.4.2019),
  2. ζητούμε την ανάκλησή της και την αναδιατύπωσή της ώστε να επιτρέπει σε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν.