Καταγγελία για παράτυπη λειτουργία της Fraport από το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης

Ευθεία καταγγελία για παράτυπη λειτουργία της Fraport στην Ελλάδα, συνιστά η επιστολή που απέστειλε πριν δύο ημέρες ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας του  Τμήματος Δυτικής Κρήτης  Σπύρος Σοφιανός στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και στο ΤΑΙΠΕΔ. Στην επιτολή τονίζεται ότι όλο το πλαίσιο της λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας προβλέπεται να ρυθμίζεται από κρατική υπηρεσία ή ανεξάρτητο φορέα, κάτι που όμως δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.  Υπογραμμίζεται επίσης ότι το αποτέλεσμα αυτής της παρατυπίας είναι η λειτουργία των αεροδρομίων να μην εποπτεύεται επαρκώς ως όφειλε και να μην τηρούνται στο σύνολο τους οι όροι της Σύμβασης Παραχώρησης.  Αν και η επιστολή αναφέρεται στην περίπτωση του αεροδρομίου των Χανίων, το περιεχόμενο της αφορά και τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζονται πλέον από την γερμανική εταιρεία.  Ουσιαστικά, η επιστολή υπονοεί ευθέως την παράνομη λειτουργία των αεροδρομίων αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι ένας βασικότατος όρος της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη  Fraport δεν έχει εκπληρωθεί. Η επιστολή αυτή αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της διένεξης που έχει εκδηλωθεί για τα δείγματα γραφής που έχει δώσει έως σήμερα η εταιρεία.  Την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε ότι η Fraport μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει καλά δείγματα γραφής, δεν έχει λειτουργήσει καλύτερα τα αεροδρόμια από ότι τα λειτουργούσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προσθέτοντας ότι «δεν έχει προχωρήσει στις επενδύσεις που όφειλε να προχωρήσει, ενώ έχουμε προβλήματα ακόμη και με την καθαριότητα στις τουαλέτες, που είναι σε πολλά αεροδρόμια χειρότερη, από αυτά που βλέπαμε και υπήρχαν στο παρελθόν». Επιπλέον, όπως έχουμε ήδη δημοσιεύσει στο freereporter, τα στοιχεία δείχνουν ότι τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν οι καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις των πτήσεων.

http://freereporter.gr/ellada/perissoteres-ptisis-alla-ke-kathysterisis-anachoriseon-sta-ellinika-aerodromia-ypo-ti-fraport/

Η επιστολή

 Αναλυτικά, η επιστολή αναγράφει τα εξής:
Με την ολοκλήρωση της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, πρώτη για την μη κρατική λειτουργία του αεροδρομίου Χανίων αλλά με διαχειριστική ευθύνη της ιδιωτικής εταιρείας Fraport έχουμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω.
 Σύμφωνα με την Σύμβαση Παραχώρησης των 14 αεροδρομίων της χώρας, η καταγραφή,παρακολούθηση ή/και ρύθμιση της λειτουργίας των αεροδρομίων θα γινόταν από κρατική υπηρεσία ή/και ανεξάρτητο φορέα που θα έλεγχε και θα πιστοποιούσε την ορθή εφαρμογή της Σύμβασης και της ισχύουσας νομοθεσίας (αδειοδοτήσεις εργασιών, ασφάλεια και υγεία για τους εργαζόμενους, έλεγχοι ασφαλείας εγκαταστάσεων κλπ).
 Από όσο γνωρίζουμε οι παραπάνω διαδικασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη με αποτέλεσμα η λειτουργία των αεροδρομίων να μην εποπτεύεται επαρκώς ως όφειλε και να μην τηρούνται στο σύνολο τους οι όροι της Σύμβασης Παραχώρησης. Είναι λοιπόν κρίσιμο και αναγκαίο, οι μηχανισμοί ελέγχου να συσταθούν και να λειτουργήσουν άμεσα, με αποσαφηνισμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων και καταγραφή υποχρεώσεων και δικαιωμάτων.  Επιπλέον της τυπικής διαδικασίας, ο συστηματικός έλεγχος της λειτουργίας των αεροδρομίων είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των επιβατών, θα ενισχύσει την ασφάλεια των αεροδρομίων, θα βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρέχονται σε αυτά και εν κατακλείδει θα αποτελέσει εγγύηση για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.