Μόνο οι ΗΠΑ κάνουν λιγότερα τεστ από την Ελλάδα για τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο

Στις τρεις πρώτες χώρες με τη μικρότερη αναλογία τεστ για τον κορονοϊό ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι New York Times.

Με βάση τα στοιχεία τα στοιχεία αυτά, τα οποία, όπως σημειώνεται, αντλούνται από τις Υπηρεσίες Υγείας, όπου αυτά είναι διαθέσιμα, αλλά και από τα ΜΜΕ, τη μικρότερη αναλογία τεστ ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους την έχουν οι ΗΠΑ και ακολουθούν στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα, η Ελλάδα και η Τσεχία.

Στον  πίνακα φαίνεται ότι στην Ιταλία, όπου είναι σε εξέλιξη μια τραγωδία, με 4.032 νεκρούς ως χθες το απόγευμα, γίνεται μεγάλος αριθμός τεστ, ενώ η Νότια Κορέα, όπου η πανδημία έχει αρχίσει να παρουσιάζει εικόνα ύφεσης είναι «πρωταθλήτρια» στη διεξαγωγή τεστ.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, με δεδομένα που είχαν συλλεγεί ως τις 16 Μαρτίου, στη Νότια Κορέα γίνονται ακόμα και 10.000 τεστ τη μέρα.

Με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, στην πολύπαθη Ιταλία, στην αρχή της πανδημίας τουλάχιστον, γινόταν τεστ ακόμα και σε όσους είχαν επαφές με κρούσματα αλλά δεν είχαν καθόλου συμπτώματα.

Αίσθηση πάντως προκαλεί ο μικρός αριθμός των τεστ που γίνονται στις ΗΠΑ: Όπως αναφέρεται σε ιδιωτικά εργαστήρια εξετάζονταν μόλις 40 – 60 τεστ τη μέρα.

Σε άλλο ρεπορτάζ των New York Timesσημειώνεται ότι η Αυστραλία έχει δημιουργήσει δικά της τεστ και είναι εύκολο να έχουν σε αυτά πρόσβαση οι πολίτες, ακόμα και στις απομακρυσμένες περιοχές.

Αντίθετα όπως σημειώνεται, στη Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ είναι πολύ πιο αργή η διαδικασία ή οι πολίτες συναντούν αρνήσεις να εξεταστούν.

Από την άλλη η Μεγάλη Βρετανία έφτιαξε τεστ, τα οποία αποφάσισε να μη χρησιμοποιήσει σε ευρεία κλίμακα.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι το ξέσπασμα της πανδημίας κατέδειξε πόσο ουτοπικές ήταν οι εκτιμήσεις του Ντόναλντ Τραμπ που υποτιμούσε τις διαστάσεις τις οποίες μπορούσε να λάβει, με αποτέλεσμα η χώρα τώρα να βρίσκεται πίσω τεχνικά και πολιτικά.

Αυξάνονται οι εξετάσεις για τον ιό στην Ελλάδα

Σε αύξηση του αριθμού των τεστ για τον Covid-19 αναμένεται να προχωρήσει ο ΕΟΔΥ.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ανέφερε ότι εργαστήρια θα αναπτύξουν σε μικρό χρονικό διάστημα τη μεθοδολογία της εξέτασης με βασικά αντιδραστήρια.

«Η Ελλάδα, όπως και όλος ο κόσμος, βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κρίση δημόσιας υγείας. Το βασικό ζητούμενο είναι η προστασία της υγείας των πολιτών, έναντι της πανδημίας από τον SARS-CoV-2. Η επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας και οι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η ελληνική ερευνητική κοινότητα συστρατεύεται στη μάχη για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 και των συνεπειών του», αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

«Εδώ και δυο εβδομάδες, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) με το συντονισμό του προέδρου του ΕΣΕΤΕΚ καικαθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και το σύνολο των ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας και των ελληνικών πανεπιστημίων, έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, συνεπικουρώντας τις ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί ως τώρα σε εθνικό επίπεδο.

Ο στόχος είναι ένας: Ο περιορισμός της διάδοσης της νόσου και η προστασία της υγείας των πολιτών», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Εξηγεί πως «σε πρώτη φάση, το σχέδιο εστιάζει στην υποστήριξη και την αύξηση των εξετάσεων για τον COVID-19. Η αρχή γίνεται με την συμμετοχή εργαστηρίων που θα αναπτύξουν σε μικρό χρονικό διάστημα τη μεθοδολογία της εξέτασης με βασικά αντιδραστήρια.

Πηγή: reader.gr