Περισσότερα από 12.700.000 ευρώ τα έσοδα από πρόστιμα για τον κορωνοϊό

Στο συνολικό ποσό των 12.730.750 ευρώ ανέρχεται το ύψος των εσόδων από την επιβολή προστίμων σε πολίτες και επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Εκ του ποσού αυτού, 9.351.150 επιβλήθηκαν σε πολίτες και 3.070.000 σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Αναφορικά με τους πολίτες, τα πρόστιμα επιμερίστηκαν στις άσκοπες μετακινήσεις, τις μη προβλεπόμενες μετακινήσεις εκτός νομού του τόπου κατοικίας και τη  μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας ενώ οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κλήθηκαν να πληρώσουν για την λειτουργία τους εν μέσω του κορωνοϊού.

Για άσκοπες μετακινήσεις η πλειοψηφία των προστίμων

Αναλυτικά, από την έναρξη του μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, στις 23 Μαρτίου  έως και τις 4 Μαΐου, ημερομηνία λήξης της καραντίνας,   βεβαιώθηκαν 62.341 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 150 ευρώ (συνολικό ποσό: 9.351.150 ευρώ.)

Για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις (εκτός νομού του τόπου κατοικίας κλπ) από τις 4 Μαΐου έως και τις 13 Μαΐου βεβαιώθηκαν 889 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ ( συνολικό ποσό: 266.700 ευρώ.)

Για το ίδιο χρονικό διάστημα από τις 4 έως τις 13 Μαΐου για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας  επιβλήθηκαν πρόστιμα των 150 ευρώ σε 286 άτομα, πάλι από τις 4 έως τις 13 Μαΐου, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 42.900 ευρώ.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία επιχειρήσεων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κέντρα κ.λπ.) από την έναρξη του μέτρου στις 12 Μαρτίου έως και τις 4 Μαΐου βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 614 παραβάσεις και συνελήφθησαν 600 άτομα με το συνολικό ύψος των προστίμων να φτάνει τα 3.070.000 ευρώ.

Ασαφής η αξιοποίηση των χρημάτων

Αναμφίβολα, η πανδημία του κορωνοϊού κατέστησε τη λήψη έκτακτων μέτρων επιβεβλημένη. Εν πολλοίς, και εξαιρώντας μερικές κραυγαλέες  περιπτώσεις όπως η κωμικοτραγική καθυστέρηση της αναστολής λειτουργίας των εκκλησιών, τα μέτρα ήταν αποτελεσματικά για την προστασία της δημόσιας υγείας. Υπό αυτές τις συνθήκες, ίσως να μην προκαλεί την εντύπωση που θα προκαλούσε σε άλλη χρονική περίοδο, το γεγονός ότι συγκεντρώθηκε από πρόστιμα ένα ποσό που πλησιάζει τα 13 εκατ. ευρώ σε μόλις 42 ημέρες! Σημειωτέον δε, ότι τα μέτρα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και τήρησης ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου είναι ακόμα εν ισχύ. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η τελευταία σχετική ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ για επιβαλλόμενα πρόστιμα έγινε στις 13 Μαΐου. Τι έχει συμβεί από τότε; Σταμάτησε η επιβολή προστίμων ή η ενημέρωση από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ;

Ωστόσο, υπάρχει μία σημαντικότερη παράμετρος. Η κυβέρνηση φρόντισε από νωρίς να εξασφαλίσει ότι η διάθεση των εισπράξεων “εξπρές” θα γίνει υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Με μια αόριστη δήλωση ότι «τα έσοδα από τα πρόστιμα που θα επιβληθούν θα διατεθούν για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και των υποδομών Υγείας» ουσιαστικά αυτονομιμοποιήθηκε ώστε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που προέρχονται από την τσέπη του λαού ως μυστικά κονδύλια. Γιατί άραγε; Δεν θα ήταν πιο προσοδοφόρο επικοινωνιακά και για την ίδια να δημοσιοποιήσει σε ποιες συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης του πολύπαθου συστήματος υγείας θα προβεί;