Οκτώ μονάδες παραπάνω σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ ήταν η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Απαντώντας σε σχετική απάντηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Νίκου Χουντή, ο Μ. Ντράγκι προσδιόρισε το πραγματικό ποσοστό ανεργίας για το διάστημα αυτό στο 31,3 % ενώ τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. έκαναν λόγο για 23,4 %.
Η διαφορά εδράζεται στα κριτήρια που χρησιμοποεί η ΕΚΤ που συνεκτιμά τρεις επιπλέον ομάδες ανέργων πέραν του αριθμού όσων προσμετρούνται ως άνεργοι. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρει τις εξής κατηγορίες:
• τα άτομα που είναι διαθέσιμα αλλά δεν αναζητούν εργασία (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων «που έχουν αποθαρρυνθεί»)·
• τα άτομα που αναζητούν εργασία αλλά δεν είναι διαθέσιμα να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες απασχόλησης εντός δύο εβδομάδων, δηλαδή το χρονικό διάστημα που απαιτείται προκειμένου να θεωρούνται άνεργοι σύμφωνα με τον διεθνή ορισμό
• υποαπασχολούμενοι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης που επιθυμούν να εργαστούν περισσότερες ώρες.
Σύμφωνα με τον ορισμό του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για την ανεργία (στον οποίο βασίζεται το ποσοστό ανεργίας βάσει τυποποιημένου ορισμού για τη ζώνη του ευρώ), αυτοί που αναζητούν εργασία θεωρούνται άνεργοι αν δεν έχουν εργασία, είναι διαθέσιμοι να ξεκινήσουν να εργάζονται εντός δύο εβδομάδων και αναζητούν ενεργά εργασία.
Ο Μ. Ντράγκι γράφει συγκεκριμένα στην επιστολή-απάντηση:
«Δεδομένου ότι τα ποσοστά ανεργίας βάσει τυποποιημένου ορισμού παρουσιάζουν ευρέως αναγνωρισμένες σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα, δεν προκαλεί ενδεχομένως έκπληξη το γεγονός ότι οι διευρυμένες εκτιμήσεις της υποαπασχόλησης του εργατικού δυναμικού υποδεικνύουν επίσης αποκλίνουσες εξελίξεις μεταξύ των χωρών. Έτσι, ενώ η πιο πρόσφατη εκτίμηση της διευρυμένης υποχρησιμοποίησης του εργατικού δυναμικού για τη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε σε επίπεδο μόλις κάτω από το 18,5%, οι εκτιμήσεις ανά χώρα κυμαίνονται από 7,3% και 9,6% του διευρυμένου εργατικού δυναμικού στη Μάλτα και στη Γερμανία αντίστοιχα μέχρι 29,2% στην Ισπανία και 31,3% στην Ελλάδα. Με βάση την πιο μακρόχρονη σειρά διαθέσιμων στοιχείων, διαπιστώνεται ότι σε όλες σχεδόν τις χώρες της ζώνης του ευρώ καταγράφηκε σημαντική αύξηση στους διευρυμένους δείκτες υποχρησιμοποίησης του εργατικού δυναμικού στη διάρκεια της κρίσης – συχνά ως αποτέλεσμα σημαντικών αυξήσεων τόσο στα ποσοστά ανεργίας όσο και σε διευρυμένους δείκτες υποαπασχόλησης. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν η Γερμανία και η Σλοβακία, όπου οι μετρήσεις της διευρυμένης υποχρησιμοποίησης του εργατικού δυναμικού ήταν σχετικά υψηλές ακόμη και πριν από την κρίση».
Και βέβαια στο ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας δεν υπολογίζεται ο αριθμός των ατόμων που υπηρετούν στον ελληνικό στρατό, στοιχείο που επίσης θα αύξανε το ποσοστό ανεργίας, καθώς υπάρχει ένα ποσοστό των στρατευμένων που είτε ήταν άνεργοι πριν παρουσιαστούν, είτε μένουν άνεργοι αφού ολοκληρώσουν τη θητεία τους ή ισχύουν και τα δύο παραπάνω μαζί.