250 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της Ινδίας

250 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στην απεργία και τις πορείες που έγιναν την Τετάρτη στην Ινδία ως αντίδραση στη νομοθεσία της ακροδεξιάς εθνικιστικής κυβέρνησης του Ναρέντρα Μόντι για χορήγηση υπηκοότητας σε μη μουσουλμάνους πρόσφυγες στη χώρα.  Πρόκειται για την μαζικότερη αντίδραση που έχει καταγραφεί στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν δέκα από τα σημαντικότερα συνδικάτα της χώρας που διοργάνωσαν τις διαδηλώσεις.

Η χώρα συνταράσσεται εδώ και πολλές βδομάδες από αντίστοιχες διαδηλώσεις, όπως όμως απέδειξε η προχθεσινή απεργία, δεν είναι μόνο οι μουσουλμάνοι που αντιδρούν στην κυβέρνηση, αλλά ένα τεράστιο κομμάτι εργαζομένων ανεξαρτήτως θρησκείας, απηυδισμένοι από το βάρος των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων του Μόντι.

Όπως μεταφέρει η katiousa.gr, oι απεργοί μπλόκαραν κεντρικές οδικές αρτηρίες και σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ συνολικά οι μεταφορές και η βιομηχανία παρέλυσαν λόγω της τεράστιας συμμετοχής. Στα συνθήματα κυριάρχησαν αντικυβερνητικές αιχμές, αλλά και η διαμαρτυρία για το νέο νόμο περί υπηκοότητας. Μεγάλη οργή επικρατεί για τις τεράστιες φορολογικές παραχωρήσεις στο κεφάλαιο, την ιδιωτικοποίηση στην άμυνα και τα ορυχεία της χώρας, τη διάσωση ιδιωτικών επιχειρήσεων με κρατικό χρήμα και την ατιμωρησία σε στελέχη και επιχειρηματίες κατηγορούμενων για διαφθορά. Στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης και την Κεράλα, διαδηλωτές με κόκκινες σημαίες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό) διέσχισαν την πρωτεύουσα, ενώ απεργοί μπλόκαραν κεντρικούς αυτοκινητοδρόμους και σιδηροδρόμους, καίγοντας ελαστικά στο κέντρο της Καλκούτα. Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία της παρέμεινε κλειστή η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας λόγω της καθολικής συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία.