Αλληλέγγυοι και…πιλότος αεροπλάνου αποτρέπουν επαναπροώθηση Αφγανού

Μια εκπληκτική ιστορία διάσωσης, ουσιαστικά, της ζωής ενός Αφγανού από έναν Άγγλο πιλότο εκτυλίχθηκε χθες στο αεροδρόμιο του Χίθροου, στο Λονδίνο. Μια ιστορία που καταδεικνύει αφενός το μεγαλείο της αλληλεγγύης, αφετέρου την πίστη ότι κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος.

Ο 22χρονος Αφγανός Samim Bigzand πάντως, έφτασε χθες στο σημείο να πιστέψει ότι όλα είχν χαθεί για τον ίδιο. Η κυβέρνηση της Αγγλίας είχε αρνηθεί να του παράσχει άσυλο και το επόμενο επεισόδιο της ζωής του ήταν προγραμματισμένο: Μεταφορά στο αεροδρόμιο και επιβίβαση στο αεροπλάνο που εκτελούσε το δρομολόγιο Λονδίνο-Καμπούλ, μέσω Κωνσταντινούπολης. Οι πιθανότητες το επεισόδιο αυτό να ήταν ένα από τα τελευταία της ζωής του ήταν πολύ υψηλές. Ο Bigzand είχε λάβει πολλά απειλητικά μηνύματα από τους Ταλιμπάν στην πατρίδα του. Το έγκλημά του ήταν ότι εργαζόταν σε μία κατασκευαστική εταιρεία που είχε συνάψει συμφωνίες με την αφγανική κυβέρνηση και με εταιρείες των ΗΠΑ. Και οι δύο, θανάσιμοι εχθροί των Ταλιμπάν. Όταν άγνωστοι του τηλεφώνησαν σπίτι του, απειλώντας τον ότι οι Ταλιμπάν ήξεραν που έμενε και που δούλευε και ότι θα του έκοβαν το κεφάλι, ο 22χρονος πήρε τη μεγάλη απόφαση: Εγκατέλειψε την πατρίδα του, και μέσω της γνωστής διαδρομής Τουρκίας-Ελλάδας, πέρασε στην Ευρώπη. Από την Ελλάδα ταξίδεψε στη Γαλλία και από εκεί, μέσα σε ένα φορτηγό όπου παραλίγο να πάθει ασφυξία, έφτασε στην Αγγλία το Νοέμβριο του 2015. Εκεί ήθελε να πάει ευθύς-εξαρχής, από τη στιγμή που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει, καθώς στο Κεντ, στο νοτιοανατολικό κομμάτι της χώρας, έμεναν συγγενείς του αλλά και ο πατέρας του. Ο Samim ήθελε να βοηθήσει στην περίθαλψη του πατέρα του, ο οποίος πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα. Είχε νιώσει από πρώτο χέρι τη σκληρότητα του καθεστώτος των Ταλιμπάν, που τον είχαν φυλακίσει και βασανίσει τη δεκαετία του 1990. Παρ’ όλα αυτά, η αίτηση ασύλου που υπέβαλλε απορρίφθηκε και διατάχτηκε η επαναπροώθησή του στο Αφγανιστάν.

Ενημέρωση στόμα με στόμα

Η υπόθεση του Samim Bigzand τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας και οργανώθηκε εκστρατεία συλλογής υπογραφών από αλληλέγγυους που ζητούσαν να ανακληθεί η επαναπροώθηση και να επανεξεταστεί το αίτημα χορήγησης ασύλου. Η εκστρατεία αυτή συγκέντρωσε περισσότερες από 3.000 υπογραφές. Ομάδα των αλληλέγγυων ταξίδεψαν χθες στο Χίθροου, ταυτόχρονα με τον Samim και όταν έφτασαν εκεί ενημέρωναν τον κόσμο που θα επέβαινε στην ίδια πτήση, ώστε να ενημερώσουν τον πιλότο για το θέμα. Και αυτό γιατί η νομοθεσία επιτρέπει στον πιλότο ενός αεροσκάφους να αρνηθεί την είσοδο επιβατών, εάν κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια του επιβάτη ή για την ασφάλεια της πτήσης από τον επιβάτη. Έτσι λοιπόν, στόμα με στόμα έξω από την πύλη του αεροδρομίου, που γινόταν ο έλεγχος εισιτηρίων της πτήσης, έγινε η σχετική ενημέρωση και αυτό που φάνταζε ως κάτι αδύνατο τελικά στέφθηκε με επιτυχία. Ο πιλότος ενημερώθηκε από επιβάτες της πτήσης και διέταξε τη μη επιβίβαση του Bigzand στο αεροπλάνο. Μάλιστα, οι αλληλέγγυοι που οργάνωσαν τη συγκινητική αυτή επιχείρηση αρχικά πίστεψαν ότι το σχέδιό τους δεν υλοποιήθηκε και αποχώρησαν απογοητευμένοι βλέποντας το αεροσκάφος να απογειώνεται με 45 λεπτά καθυστέρηση. Η επικεφαλής του Αντιρατσιστικού Δικτύου του Κεντ Bridget Chapman , που συμμετείχε στην “επιχείρηση του Χίθροου, ενημερώθηκε πολύ αργότερα από μία υπάλληλο του κέντρου κράτησης όπου κρατούνταν ο Samim, ότι επέστρεψε εκεί. “Δεν ξέρουμε το όνομα του πιλότου, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που θα ήθελαν να τον ευχαριστήσουν”, δήλωσε στην Independent.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Το πρόβλημα του Bigzand δεν έχει βέβαια λυθεί, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει νέα προσπάθεια επαναπροώθησής του. Ο ξάδερφος του του 22χρονου Αφγανού, ο οποίος είναι πλέον Βρετανός πολίτης, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι θα χρησιμοποιήσουν το χρόνο που κέρδισαν για να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία που θα ενισχύουν το αίτημα ασύλου του ξαδέρφου του. Ο ίδιος εντείνει τις προσπάθειές του να πιέσει το το Υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν να ενημερώσει τη Βρετανική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του 22χρονου. Κατηγορεί επίσης το Βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών ότι βάζει προσκόμματα στην αίτηση ασύλου του ξαδέρφου του, επικαλούμενο γραφειοκρατικά εμπόδια.