Η Κομισιόν απέρριψε το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, κάνοντας λόγο για «άνευ προηγουμένου απόκλιση του προσχεδίου προϋπολογισμού από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», δίνοντας στην ιταλική κυβέρνηση προθεσμία μέχρι τις 22 Οκτωβρίου ώστε να προβεί στις απαραίτητες «διορθώσεις». Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί η Ιταλία θα πρέπει να παραδώσει καινούργιο σχέδιο προϋπολογισμού μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Ο Υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, τόνισε ότι για την Ιταλία αποφασίζουν οι Ιταλοί και υποστήριξε ότι η ΕΕ θέλει να γονατίσει τη χώρα του. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ισχυρίστηκε ότι μέχρι τώρα έχουν φερθεί ελαστικά στην Ιταλία. Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το Σάββατο συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Κομισιόν απέρριψε το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019, τονίζοντας σε σχετικά επιστολή ότι στα σχέδια των Ιταλών παρατηρείται μια «άνευ προηγουμένου απόκλιση του προσχεδίου προϋπολογισμού από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Ο Κόντε απέρριψε τους ισχυρισμούς των Βρυξελλών, λέγοντας ότι η Κομισιόν αντιδρά υπερβολικά και δίνει μεγάλες διαστάσεις στο ζήτημα.
Η Κομισιόν έδωσε στην ιταλική κυβέρνηση προθεσμία μέχρι τις 22 Οκτωβρίου ώστε να προβεί στις απαραίτητες «διορθώσεις», που θα συμμορφώνουν το σχέδιο προϋπολογισμού στα πλάνα της. Σε αντίθετη περίπτωση θα καλέσουν την ιταλική κυβέρνηση να καταθέσει νέο σχέδιο μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Για τον λόγο αυτό, ο Κόντε συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το Σάββατο.
Η «ευγένεια» της Κομισιόν απέναντι στην Ιταλία
Ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, θέλησε να καθησυχάσει τις αγορές λέγοντας ότι «έχουμε ακόμα χρόνο» για το τελικό σχέδιο. Ο Κόντε δήλωσε ότι τα όσα αναφέρει η επιστολή δεν τον ανησυχούν, επισημαίνοντας πως αν η ΕΕ ανησυχεί για τις αποκλίσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, θα πρέπει να στείλει ανάλογες επιστολές και στις Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία. Αξιωματούχος της Ένωσης δήλωσε στο Reuters ότι η Ιταλία αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και ανάλογες επιστολές θα σταλούν σε άλλες χώρες μόνο αν παρουσιάσουν ανησυχητικά σχέδια προϋπολογισμού.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο Μοσκοβισί άφησε ανοικτή πόρτα για περαιτέρω διάλογο με τη Ρώμη. «Χειριζόμαστε με εξαιρετικά λεπτό τρόπο το ζήτημα. Είμαστε εξαιρετικά ακριβείς, εξαιρετικά αντικειμενικοί και απόλυτα ουδέτεροι. Ακόμα και αν έχω διαφορετική πολιτική αντίληψη, αφήνουμε τις πολιτικές απόψεις εκτός των συζητήσεων».
Ο Γιουνκέρ υποστήριξε πως η Κομισιόν δείχνει ελαστική απέναντι στην Ιταλία.« Ήμασταν πολύ καλοί, ευγενικοί και θετικοί σε ό,τι έχει να κάνει με την Ιταλία, ακριβώς επειδή είναι η Ιταλία. Κάποιοι με τους οποίους μιλάω, λένε ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να δείχνουμε τέτοια ελαστικότητα», ανέφερε και υποστήριξε πως τα τελευταία τρία χρόνια η Ιταλία δαπάνησε 30 δισ. ευρώ παραπάνω, χωρίς να της επιβληθούν κυρώσεις.
Απέναντι στη Ρώμη η Ολλανδία και η Αυστρία
Κατά του σχεδίου προϋπολογισμού της Ιταλίας τάχθηκε ανοικτά ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, συμπλέοντας με τη γραμμή της Κομισιόν. «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος με τις προτάσεις που φέρνει η Ιταλία. Δεν μπορείς να ξοδεύεις παραπάνω χρήματα, στην προσπάθεια να βγεις από την κρίση χρέους που αντιμετωπίζεις», ανέφερε ο Ρούτε και πρόσθεσε πως ο τραπεζικός τομέας μπορεί να υποστεί πλήγμα λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για την Ιταλία. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η ακροδεξιά αυστριακή κυβέρνηση, που θεωρητικά έχει πολύ καλές σχέσεις με την Ιταλία. Ο καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κούρτς, υποστήριξε πως «τα υψηλά επίπεδα χρέους δεν είναι κίνδυνος μόνο για την Ιταλία, αλλά για όλη την Ευρώπη».
«Θέλουν μια Ιταλία σκλάβα»
Μετά την επιστολή της Κομισιόν που απορρίπτει το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού του 2019, ο Υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, που βρίσκεται σε κόντρα με τον Γιουνκέρ, υπογράμμισε ότι για την Ιταλία αποφασίζουν οι Ιταλοί, ενώ κάλεσε την Κομισιόν να τους αφήσει να δουλέψουν.
«Για την Ιταλία αποφασίζουν οι Ιταλοί. Mη μας ενοχλείτε και αφήστε μας να δουλέψουμε. Έχω την υποψία ότι θέλουν μια Ιταλία σκλάβα, φοβισμένη, άνεργη, θυμωμένη, η οποία να αναγκαστεί να γονατίσει, για να μας πάρουν τις μόνες μας υγιείς επιχειρήσεις».