Ντοκουμέντα που υποστηρίζουν ότι το ρωσικό κράτος έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες παρακολουθήσεις Ρώσων πολιτών δημοσίευσε το Wikileaks την περασμένη εβδομάδα. Στο δημοσίευμα γίνεται ουσιαστικά αναφορά για έναν Big Brother made in Russia, καθώς, όπως αναφέρεται, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ρωσικού κράτους μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και Ίντερνετ ανυποψίαστων χρηστών. Τα συνολικά 209 ντοκουμέντα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Τζούλιαν Ασάνζ, συνδέονται με την εταιρεία Peter Service, με έδρα την Αγία Πετρούπολη. Ξεκινώντας την δραστηριότητά της το 1992, ως παροχέας υπηρεσιών τιμολόγησης, η Peter Servive εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους παροχείς λογισμικού σε ρωσικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ. Σύμφωνα με το Wikileaks, η Peter Service, που σήμερα απασχολεί περισσότερους από 1000 υπαλλήλους σε όλη τη ρωσική επικράτεια αλλά και την Ουκρανία, συνεργάζεται με τις ρωσικές υπηρεσίες παρακολούθησης παρέχοντάς τους στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις τηλεφωνικές κλήσεις και τις διαδικτυακές δραστηριότητες των χρηστών των εταιρειών που χρησιμοποιούν το λογισμικό της Peter Service. Μάλιστα, τα ντοκουμέντα που δημοσιεύει το Wikileaks χρονολογούνται από το 2007 έως το 2015, δείχνοντας ότι οι εν λόγω παρακολουθήσεις συμβαίνουν εδώ και, τουλάχιστον, μία δεκαετία.
Τα ρώσικα Spy Files
Η επιχείρηση μαζικής παρακολούθησης ονομάστηκε από το Wikileaks με την κωδική ονομασία Spy Files. Είναι εντυπωσιακή η αναφορά στο άρθρο περί εντολής της ρωσικής κυβέρνησης στην Peter Service για την τοποθέτηση της τεχνολογικής υποδομής που θα της επέτρεπε να υποκλέπτει στοιχεία και να παρακολουθεί τις επικοινωνίες και την ψηφιακή δραστηριότητα των χρηστών κινητών τηλεφώνων και ίντερνετ. Στοιχεία όπως τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, επισκεπτόμενες ιστοσελίδες, παροχείς διαδικτυακών υπηρεσιών και πολλά ακόμα περιερχόταν σε γνώση των ρωσικών αρχών, σε μία υπόθεση που έχει ακριβώς τα ίδια στοιχεία με τις αποκαλύψεις που έκανε ο Έντουαρντ Σνόουντεν το 2013, για τις εκτεταμένες ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το άρθρο περιγράφει επίσης τις τεχνικές λεπτομέρειες που χρησιμοποιούνταν για την καταγραφή των μεταδεδομένων από την ρώσικη εταιρεία λογισμικού για την ρωσική κυβέρνηση. Το Wikileaks πάντως δεν αναγράφει εάν οι υποκλοπές ξεκίνησαν το 2007, χρονολογία του πρώτου ντοκουμέντου που δημοσιεύει, ή νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόκειται για μία αποκάλυψη βόμβα που επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό αυτό που μετά τις γενναίες αποκαλύψεις του Σνόουντεν έχει γίνει κοινός τόπος: Η ψηφιακή δραστηριότητα των ανθρώπων μπορεί να γίνει έρμαιο στις επιταγές των κρατικών υπηρεσιών παρακολούθησης. Αποτελεί ίσως τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι η Ρωσία ήταν η τελευταία χώρα που παρείχε άσυλο στον Σνόουντεν. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δεν είναι βέβαια το πρότυπο δημοκρατικής διακυβέρνησης, ενώ είναι γνωστό ότι πολιτικοί του αντίπαλοι και αντιφρονούντες δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους κάτω από μυστήριες συνθήκες.
Υπάρχει πάντως μία μερίδα του Τύπου αμφισβητεί τις προθέσεις του Τζούλιαν Ασάνζ θεωρώντας ότι ήταν ο “μπροστινός” του Κρεμλίνου στις διαρροές του Wikileaks στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, το 2016, όταν και δημοσίευσε χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που υπεκλάπησαν από την εθνική επιτροπή του Δημοκρατικού κόμματος και από άλλους λογαριασμούς, όπως του επικεφαλής της προεδρικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον. Οι απόψεις αυτές υποστηρίζουν ότι ο Ανσάνζ θέλει να αποσείσει από πάνω του αυτές τις κατηγορίες, δημοσιεύοντας τα ρώσικα Spy Files. Υπενθυμίζεται, τέλος ότι ο ιδρυτής των Wikileaks έχει καταφύγει από το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου και του έχει δοθεί πολιτικό άσυλο, καθώς κατηγορείται για τον βιασμό δύο γυναικών, κάτι που ο ίδιος αρνείται.