Τον επαναπατρισμό 743 τόνων χρυσού αξίας 24 δισεκατομμυρίων ευρώ ολοκλήρωσε χθες η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας σε μία κίνηση που προκαλεί αίσθηση αλλά και ερωτηματικά. Η επίσημη δικαιολογία της γερμανικής κεντρικής τράπεζας είναι η επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας και αυτοπεποίθησης στην αγορά και την κοινή γνώμη της χώρας. Ο εν λόγω χρυσός φυλασσόταν στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη με τη συνολική διάρκεια του χρόνου που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση της μεταφοράς να είναι τα τρία χρόνια. Μάλιστα, όπως δήλωσε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Bundesbank, Carl-Ludwig Thiele, το σχέδιο μεταφοράς ολοκληρώθηκε τρία χρόνια πριν το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί. Πλέον, περισσότερο από το 50% του αποθέματος χρυσού της Γερμανίας βρίσκεται στη Φρανκφούρτη, με το να υπόλοιπο είναι αποθηκευμένο στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Σε περίπτωση έκτακτης οικονομικής ανάγκης υπάρχει η δυνατότητα να μετατραπεί σε βρετανικές λίρες ή δολάρια ΗΠΑ σε γρήγορο χρονικό διάστημα.
Δικλείδα ασφαλείας
Η Γερμανία αύξανε με γεωμετρική πρόοδο τα αποθέματα χρυσού που διέθετε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη συνεχή βελτίωση της οικονομίας της. Η αγορά του χρυσού γινόταν με αμερικανικά δολάρια και η αποθήκευσή του γινόταν σε θησαυροφυλάκια του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, αναπτύχθηκαν στη Γερμανία θεωρίες συνωμοσίας και φήμες που είχαν να κάνουν με το κατά πόσον ο χρυσός αυτός ήταν ασφαλής, με αποτέλεσμα να διαταχθεί ο έλεγχος των αποθεμάτων από το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο, το 2012. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας ότι δεν υπήρχε κίνδυνος υποστηρίζοντας ότι η αξιοπιστία των χωρών όπου φυλάσσονταν οι ράβδοι ήταν υπεράνω κάθε αμφισβήτησης και αμφιβολίας, η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε το 2013 ότι θα έθετε σε ισχύ το πρόγραμμα επαναπατρισμού του χρυσού. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η χρονική συγκυρία, καθώς η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος χρυσού παγκοσμίως κατέχοντας 8,134 τόνους με τη Γερμανία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 3,374 τόνους.