Εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού απειλεί με μήνυση εθελοντές που εκτύπωσαν τρισδιάστατα αντίγραφα βαλβίδων για αναπνευστήρες στην Ιταλία

από Γιώργο Ιωσηφίδη

Μια εταιρεία κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού απειλεί με μήνυση μία ομάδα εθελοντών από την Ιταλία που προχώρησε στην τρισδιάστατη εκτύπωση βαλβίδων για να χρησιμοποιηθούν σε αναπνευστήρες για την χρήση σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε Ιταλικό νοσοκομείο.

Η εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού χρεώνει την βαλβίδα ως ανταλλακτικό περίπου 11 χιλιάδες δολάρια, ωστόσο οι εθελοντές ήταν σε θέση να εκτυπώσουν αντίγραφο της με κόστος περίπου 1 δολάριο.

Ένα νοσοκομείο στην Ιταλία χρειάστηκε τις βαλβίδες για να μπορέσει να περιθάλψει ασθενείς που είχαν νοσήσει με την ασθένεια COVID-19, καθώς υπήρχε έλλειψη σε ανταλλακτικά ενώ και οι πτήσεις από και προς την Ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.

Ο προμηθευτής των βαλβίδων δήλωσε στο νοσοκομείο ότι δεν μπορούσε να κατασκευάσει τις βαλβίδες στο σύντομο χρονικό διάστημα που απαιτούταν για την περίθαλψη των ασθενών, οπότε δύο εθελοντές, οι Cristian Fracassi και Alessandro Ramaioli που εργάζονται στην Ιταλική εταιρεία-startup Isinnova πρόσφεραν τον 3D printer τους για να κάνουν την δουλειά του προμηθευτή. Ζήτησαν λοιπόν την βοήθεια του κατασκευαστή και πιο συγκεκριμένα τα σχέδια κατασκευής των βαλβίδων –blueprints- ώστε να τα χρησιμοποιήσουν για να κατασκευάσουν μόνοι τους τις βαλβίδες, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε και τους απείλησε με μήνυση.

Paola Pisano

@PaolaPisano_Min

Complimenti a Cristian Fracassi, @temporelli73 e tutte le persone che lo hanno aiutato nella impresa di stampare in 3d le valvole mancanti per i respiratori dell’Ospedale di Chiari a Brescia.
(qui l’articolo completo http://bit.ly/3d0JQ4b )

Προβολή εικόνας στο Twitter

Η Ιταλία είναι η χώρα που αυτή τη στιγμή που πλήττεται περισσότερο από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Τα κρούσματα στη γειτονική χώρα έχουν ξεπεράσει τα 31 χιλιάδες και οι θάνατοι τους 2,5 χιλιάδες.

Πηγή: ellinofreneianet.gr