Πραγματοποιήθηκε η πρώτη κβαντική βιντεοκλήση στον κόσμο

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρώτη “κβαντική” βιντεοκλήση στον κόσμο, μεταξύ του Πεκίνου και της Βιέννης. Πρόκειται για μία σημαντική καινοτομία, που θα επιφέρει στο μέλλον ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Τι εννοούμε όμως με τον όρο “κβαντική”; Σύμφωνα με το gr.pcmag.com, κατά τη διάρκεια της κλήσης τα δεδομένα μεταδίδονταν ως σωματίδια φωτός [φωτόνια], που δημιουργούσε ο δορυφόρος Micius. Αυτός βρίσκεται από πέρυσι σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας και έχει χρησιμοποιηθεί ως τώρα με επιτυχία για την εκπομπή κβαντικά κρυπτογραφημένης πληροφορίας.

Όπως εξήγησε η Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών, τα φωτόνια στέλνονται σε επίγειους σταθμούς που βρίσκονται στην Κίνα και την Ευρώπη. Χάρη στον διαστημικό αναμεταδότη, οι επιστήμονες μπορούν να παρακάμψουν τους περιορισμούς που δημιουργεί η καμπυλότητα της Γης και η απώλεια σήματος στα συμβατικά επίγεια μέσα μετάδοσης. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι κβαντικές επικοινωνίες είναι αδύνατον να υποκλαπούν με τα σημερινά μέσα, ενώ οποιοσδήποτε επιχειρήσει να διεισδύσει σε ένα τέτοιο σύστημα θα ανακαλυφθεί αμέσως.

“Εάν κάποιος προσπαθήσει να διεισδύσει στη διαδρομή των φωτονίων μεταξύ του δορυφόρου και του επίγειου σταθμού για να μετρήσει την πόλωση τους, η κβαντική κατάσταση αυτών θα αλλάξει, με αποτέλεσμα ο hacker να γίνει αμέσως αντιληπτός.”

Στο μέλλον θα δοκιμαστούν αντίστοιχες κλήσεις μεταξύ της Κίνας και άλλων περιοχών στην Ιταλία, τη Σιγκαπούρη, τη Γερμανία και τη Ρωσία.