Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βολιβία-Κατέφυγε στο Μεξικό ο Έβο Μοράλες

Στο Μεξικό βρίσκει καταφύγιο ο Έβο Μοράλες, ενώ οι συγκρούσεις γενικεύονται στους δρόμους της Βολιβίας. Στρατός και αστυνομία ενώνονται με τους πραξικοπηματίες και πλήττουν τους πολίτες που διαμαρτύρονται για το πραξικόπημα.

Παρ’ ότι είχε δηλώσει ότι δεν θα αποχωρήσει μόλις λίγες ώρες πριν, το έκρυθμο της κατάστασης οδήγησε τον παραιτηθέντα πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, να δεχθεί την προσφορά πολιτικού ασύλου από την κυβέρνηση του Μεξικού, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα επιστρέψει και δεν εγκαταλείπει τη χώρα του.

«Φεύγω για το Μεξικό, ευγνώμων για την ευγένεια των αδελφών μας εκεί να μας προσφέρουν άσυλο για να προστατεύσουν τη ζωή μας. Με πληγώνει που εγκαταλείπω τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά το μυαλό μου θα είναι εδώ. Θα γυρίσω σύντομα με περισσότερη δύναμη και ενέργεια», έγραψε λίγο πριν φύγει, στο τουίτερ.

Ο Έβο Μοράλες πέταξε προς την Πόλη του Μεξικού με αεροπλάνο της μεξικανικής κυβέρνησης, που μετέβη στην πόλη Τσιμόρε της κεντρικής Βολιβίας, να τον παραλάβει, όπως επιβεβαίωσε και ο Yπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Μαρσέλο Εμπράρδ.  Το Τσιμόρε είναι η πόλη που του δίνει τα μεγαλύτερα ποσοστά, και για λόγους ασφαλείας είχε μεταβεί εκεί από το βράδυ της Κυριακής.

«Ποτέ ξανά Πατσαμάμα»

Ο ακροδεξιός Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, που είναι ο ένας βασικός ηγέτης των πραξικοπηματιών, εισέβαλε, λίγο μετά την αποχώρηση Έβο, στο προεδρικό μέγαρο και, σε μια αποκαλυπτική των προθέσεων των πραξικοπηματιών στιγμή, κρατώντας τη Βίβλο στο ένα χέρι και την εθνική σημαία (την μη ινδιάνικη) στο άλλο, δήλωσε ότι «είναι εκεί για να ξαναπαραδώσει στο Θεό το πυρπολημένο μέγαρο», υποσχόμενος ότι «η Πατσαμάμα [η θεότητα των ινδιάνων] δε θα επιστρέψει ποτέ ξανά εδώ, γιατί η Βολιβία ανήκει στο Χριστό».

Η πίστη του Έβο Μοράλες και η αποκατάσταση, ως ισότιμης, της θρησκείας των Ιθαγενών στη Βολιβία, όπως και η ανακήρυξη της σημαίας των ιθαγενών σε ισότιμη της εθνικής, αποτελούσε δύο από τα βασικά μέτωπα της σύγκρουσης της ελίτ με τις λαϊκές δυνάμεις.

Ο αγώνας στους δρόμους

Οι συγκρούσεις μεταξύ των πραξικοπηματιών, της αστυνομίας και του στρατού, από τη μία, και των πολιτών που πρόσκεινται στον Έβο Μοράλες από την άλλη, έχουν γενικευτεί. Ο επικεφαλής του βολιβιανού στρατού έδωσε διαταγή στο στράτευμα να ενωθεί με την αστυνομία εναντίον των οπαδών του Μοράλες. Υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για δεκάδες τραυματίες και ανεπιβεβαίωτες για έναν νεκρό.

Παράλληλα, οι πολίτες οργανώνονται σε πολιτοφυλακές, στήνουν οδοφράγματα, βάζουν φωτιά στα οδοφράγματα των αντιπάλων και ήδη ξεκίνησαν να κλείνουν τους δρόμους προς το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας.

Εν τω μεταξύ, είναι άγνωστο αν θα καταφέρει να καλέσει σε συνεδρίαση το κοινοβούλιο η προερχόμενη από την αντιπολίτευση αντιπρόεδρος της Βουλής, Ζανιν Ανιέζ, που προσφέρθηκε να αναλάβει την προεδρία και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.