Συμμαχία ΗΠΑ, Ε.Ε, Ρωσίας για τη δημιουργία διαστημικού σταθμού

Αντιπροσωπεία της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Roscosmos με επικεφαλής τον γενικό της διευθυντή Ίγκορ Καμαρόφ συναντήθηκε στο Τόκιο, στο πλαίσιο του διεθνούς φόρουμ για την κατάκτηση του Διαστήματος, με τις αντιπροσωπείες της ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ESA και της αμερικανικής NASA.

Στις συναντήσεις αυτές όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Roscosmos, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την περαιτέρω πραγματοποίηση από κοινού πειραμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) καθώς και τις προοπτικές της από κοινού εξερεύνησης της Σελήνης και συγκεκριμένα την ιδέα της δημιουργίας ενός διαστημικού σταθμού που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Σελήνη. Επιπλέον συζητήθηκε στο πλαίσιο αυτό η ένταξη στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αμερικανικών επανδρωμένων διαστημοπλοίων.

Η αντιπροσωπεία της Roscosmos, σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Διαστημικής Υπηρεσίας των ΗΑΕ Αχμάντ Μπελχούλ, με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων και την αποστολή κοσμοναυτών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Με τον πρόεδρο της ιαπωνικής Υπηρεσίας Διαστήματος JAXA Ναόκι Οκουμούρα, συζητήθηκε το έργο τριών κοινών επιστημονικών ομάδων που ασχολήθηκαν με την πραγματοποίηση πειραμάτων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με ζητήματα εξερεύνησης της Σελήνης, όπως και με ζητήματα συνεργασίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.