Υπερψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η περιοριστική Οδηγία Copyright-“Ναι” και από την Ελλάδα

Οι αντιπρόσωποι των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερψήφισαν χθες, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Οδηγία περί Πνευματικών Δικαιωμάτων, που περιέχει διατάξεις που απειλούν σοβαρά την ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο.  Στην ψηφοφορία, 19 χώρες ψήφισαν υπέρ, 6 κατά και 3 απουσίαζαν. Υπερψήφισε η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις τοποθετήσεις των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όταν η Οδηγία πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο.

Το πρωί της Δευτέρας, τα κράτη μέλη κλήθηκαν, μέσω των Yπουργών Γεωργίας, να τοποθετηθούν επί της συγκεκριμένης οδηγίας.  Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που είναι και αντιπρόεδρος του Ε.Κ. επικαλέστηκε ασθένεια, η Κωνσταντίνα Κούνεβα μία σοβαρή υποχρέωση στην Αθήνα και ο Στέλιος Κούλογλου υποστήριξε ότι βρίσκει θετικά και αρνητικά στην Οδηγία και ότι αν ήταν εκεί, θα ψήφιζε παρών.
Η υπερψήφιση και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημαίνει ότι τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία δύο ετών για να θέσουν σε ισχύ την Οδηγία και να την εισάγουν στις εθνικές νομοθεσίες.
Η ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτούνταν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βρέθηκε τελικά, καθώς 19 κράτη υπερψήφισαν την Οδηγία, 6 (Ιταλία, Φινλανδία, Σουηδία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Πολωνία) τάχθηκαν ενάντια, ενώ το Βέλγιο, η Εσθονία και η Σλοβενία απείχαν από την ψηφοφορία.

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη, τάχθηκε υπέρ της Οδηγίας, παρά το γεγονός ότι στην ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υπογράψει τροπολογίες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και δήλωσαν την αντίθεσή τους είτε στο σύνολο, είτε σε κομμάτια της Οδηγίας. Υπενθυμίζεται ότι και οι 3 Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Παπαδημούλης, Κούνεβα, Κούλογλου) απουσίαζαν την ημέρα της ψηφοφορίας.

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν

Συνοπτικά και μεταξύ άλλων, με το άρθρο 13 της συγκεκριμένης οδηγίας, τα εμπορικά sites και εφαρμογές, όπου χρήστες αναρτούν περιεχόμενο, πρέπει να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να έχουν αγοράσει εκ των προτέρων τις απαραίτητες άδειες για οτιδήποτε μπορεί να αναρτήσουν οι χρήστες τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει το σύνολο της ανθρώπινης δημιουργίας που διέπεται από περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας. Είναι προφανές πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να εφαρμοστεί τόσο τεχνικά, όσο και οικονομικά. Ειδικά για μικρές πλατφόρμες και υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, τα περισσότερα sites θα πρέπει να κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε να αποτρέψουν την ανάρτηση περιεχομένου απ’ τους χρήστες τους, για το οποίο δεν έχουν την άδεια του δημιουργού. Δεν θα έχουν άλλη επιλογή απ’ το να εφαρμόσουν φίλτρα περιεχομένου, τα οποία είναι ακριβά και αναποτελεσματικά.

Τι ψήφισαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές

Οι μόνοι Έλληνες Ευρωβουλευτές που καταφήφισαν την Οδηγία, ήταν  ο Νίκος Χουντής της Λαϊκής Ενότητας και η  Σοφία Σακοράφα του ΜέΡΑ25. Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης  Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα απουσίαζαν από την ψηφοφορία για την Οδηγία, που έγινε στις 26 Μαρτίου. Σημειώνεται πως η Κ. Κούνεβα είχε υπογράψει την τροπολογία της ευρωομάδας της Αριστεράς για την κατάργηση του άρθρου 13 (νυν 17), ενώ ο Δ. Παπαδημούλης δήλωνε  πως θα καταψηφίσει στην περίπτωση που αυτή δεν γίνει αποδεκτή. Έτεροι, μαζί με τον τρίτο της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εμφανίστηκαν τελικά κατά την ψηφοφορία. Ο Δ. Παπαδημούλης, που είναι και αντιπρόεδρος του Ε.Κ. επικαλέστηκε ασθένεια, η Κ.Κούνεβα μία σοβαρή υποχρέωση στην Αθήνα και ο Σ. Κούλογλου υποστήριξε ότι βρίσκει θετικά και αρνητικά στην Οδηγία και ότι αν ήταν εκεί, θα ψήφιζε παρών.

Σχεδόν σύσσωμη απουσίαζε και η ομάδα των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με εξαίρεση την Μαρία Σπυράκη που ψήφισε θετικά. Συγκεκριμένα, στην αναλυτική λίστα των ψήφων των ευρωβουλευτών δεν περιλαμβάνονται τα ονόματα του Μανώλη Κεφαλογιάννη, του Γιώργου Κύρτσου, της Ελίζας Βόζενμπεργκ, καθώς και του Θοδωρή Ζαγοράκη.

Οι Ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής Λάμπρος Φουντούλης, Γεώργιος Επιτήδειος, Ελευθέριος Συναδινός, του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος, και ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος, ήταν μεταξύ των 348 ευρωβουλευτών που έβαλαν την υπογραφή τους στην επίμαχη οδηγία.  “Παρών” δήλωσαν ο Ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης και ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κωνσταντίνος Παπαδάκης. Την ίδια ώρα, η Εύα Καϊλή και ο Σωτήριος Ζαριανόπουλος, από την Ελιά και το ΚΚΕ αντίστοιχα, απουσίαζαν από την ψηφοφορία. Σημειωτέον ότι το σώμα των Ευρωβουλευτών αρνήθηκε ακόμα και να συζητήσει τροπολογίες που κατατέθηκαν, ώστε ακόμα και λίγο πριν την ψήφιση να βελτιωθεί η οδηγία και να αφαιρεθεί το άρθρο 13. Μάλιστα, αυτό αποφεύχθηκε με διαφορά μόλις πέντε ψήφων. Κατά της Οδηγίας ψήφισαν μόλις 274 Ευρωβουλευτές, ενώ 36 ψήφισαν «λευκό».

Πηγή: thepressproject.gr