Newsted-Heavy Metal Music

Heavy Metal Music

Ο πρώτος full-length δίσκος του Jason Newsted είναι γεγονός. Και – πιστεύω ότι – δίνει αφορμές για πολλά χαμόγελα στους οπαδούς του ποιοτικού σκληρού ήχου. Στην παρουσίαση του EP “Metal” , που κυκλοφόρησε στις αρχές του χρόνου, έγραφα ότι το ύφος των τεσσάρων τραγουδιών του, χαρακτηριζόταν από δαιμονισμένα riff, mid-tempo ρυθμούς, τραχύ και συμπυκνωμένο ήχο και μουσική που παραπέμπει στις ρίζες του metal.
   Είμαι πολύ ευτυχής που δεν χρειάζεται να αλλάξω ούτε μία γραμμή από τα παραπάνω για το “Heavy Metal Music”. Η πιο σημαντική αλλαγή που έχει γίνει είναι η προσθήκη του κιθαρίστα των Staind, Mike Mushok, ο οποίος έχει προσδώσει μεγαλύτερο βάθος στη μουσική του προσωπικού σχήματος του Newsted.
Δύο από τα τραγούδια του “Metal”, τα ‘Soldierhead’ και ‘King Of The Underodogs’, περιλαμβάνονται στο “Heavy Metal Music”, μαζί με εννιά ακόμα νέες συνθέσεις, δίνοντάς μας ένα χορταστικό δίσκο που διαρκεί περίπου μια ώρα. Ένα δίσκο που μου δίνει την αίσθηση ότι ανανεώνει τον ήχο του metal χωρίς να προδίδει τις βασικές του αρχές, κάτι που δεν έκαναν οι παλιοί μουσικοί του συνοδοιπόροι, Metallica. Ο ίδιος ο Jason to δηλώνει άλλωστε ξεκάθαρα στο ‘Kindevillusion’. ‘I’m going to follow my heart, like from the start’. Το ίδιο άλλωστε υποδηλώνουν και οι τίτλοι των δίσκων του συγκροτήματος, “Metal” και “Heavy Metal Music”. Έτσι, για να μην υπάρχει καμία παρανόηση που ενδεχομένως να φωλιάζει στο μυαλό κάποιων από τη συμμετοχή του Jason στους δίσκους των Metallica μετά το “Black Album”, που σήμαναν και την αρχή της μουσικής- αλλά και προσωπικής, όπως αποδείχτηκε αργότερα, με την εισαγωγή του Hetfield σε κέντρο αποτοξίνωσης – κατάπτωσής τους.
Το πιο σημαντικό και θετικό στοιχείο του δίσκου είναι ότι παρουσιάζει ένα προσωπικό στίγμα και δείχνει ότι έχει αναπτύξει ένα ξεχωριστό στυλ, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο στις μέρες μας. Το “Heavy Metal Music” κάνει μια βουτιά στις ρίζες του metal και το διανθίζει με thrash πινελιές που όμως δεν βασίζονται τόσο στην ταχύτητα, όσο στη δύναμη και τη στιβαρότητα των τραγουδιών. Όπως επίσης και στην χαρακτηριστική φωνή του Jason που ‘κολλάει’ εξαιρετικά με τις συνθέσεις του album. Εκτός από τα ήδη γνωστά ‘Soldierhead’ και ‘King Of The Underdogs’, με το τελευταίο να είναι για εμένα το κορυφαίο του δίσκου, ένας πραγματικός δυναμίτης που νομίζω ότι θα γίνει κλασικό, ξεχωρίζουν τα ‘… As The Crow Flies’, με τα δύο solo στα τελευταία δύο λεπτά του και τα επαναλαμβανόμενα φωνητικά του Newsted να οδηγούν στην απογείωσή του, το opener ‘Heroic Dose’, το ‘Ampossible’ που είναι ένας φόρος τιμής στο soundtrack της τηλεοπτικής σειράς της δεκαετίας του ’60 ‘Mission Impossible’, το δυναμικό ‘Above All’το ατμοσφαιρικό ‘Nocturnus’ και το πολυεπίπεδο ‘Twisted Tail Of The Comet’.
   Η industrial αισθητική της παραγωγής του δίσκου συντελεί στο τελικό αποτέλεσμα. Τα πράγματα στο “Heavy Metal Music” είναι ξεκάθαρα. Δεν θα αντιμετωπίσετε στρογγύλεμα του ήχου, δεν θα μπερδευτείτε με δαιδαλώδη μουσικά θέματα ούτε θα ακούσετε καμία γλυκανάλατη μπαλάντα,. Μόνο γνήσιο ανόθευτο metal, στην παράδοση των “ιδρυτών” Black Sabbath, με το προσωπικό φιλτράρισμα του Jason. Μιλώντας για τον πρώτο ουσιαστικά δίσκο του συγκροτήματος, μπορούμε, όπως είπα και στην αρχή, να χαμογελάμε και να περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερα πράγματα στο μέλλον. Η μόνη επιφύλαξη που μπορώ να εκφράσω είναι ότι ο δίσκος είναι τόσο συμπαγής που κάποιες στιγμές δίνεται η εντύπωση ότι ακούς τα ίδια ή πολύ παρόμοια μουσικά θέματα που, σε συνδυασμό με τη μεγάλη διάρκεια των κομματιών, μπορεί να κουράσουν, ειδικά αν τον ακούσεις “μονορούφι”.
Νομίζω ότι αυτό είναι και το στοιχείο που θα πρέπει να προσεχτεί στην επόμενη δισκογραφική δουλειά των Newsted. Μέχρι τότε όμως, κοπανηθείτε χωρίς φόβο και με πάθος με το/την “Heavy Metal Music”.
Heroic Dose
Soldierhead
…As The Crow Flies
Ampossible
Long Time Dead
Above All
King Of The Underdogs
Nocturnus
Twisted Tail Of The Comet
Kindevillusion
Futureality
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *