Newsted-Metal

Metal

   Ο Jason Newsted επέστρεψε! Αυτή εδώ είναι η πρώτη πραγματικά προσωπική δουλειά του παλιού μπασίστα των Metallica, κάτι που υποδηλώνει και το όνομα. Newsted, νέτα σκέτα. Μονολεκτικός και ο τίτλος του EP που σηματοδοτεί το νέο κεφάλαιο στην πορεία του εξαιρετικού και πολύ αγαπητού Jason: “Metal”. Έτσι απλά. Κεφάλαιο που ξεκινά πολύ ελπιδοφόρα αν κρίνουμε από τη δυναμική των τεσσάρων τραγουδιών του EP. Και από τη φωνή του Newsted που είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Μας είχε δώσει βέβαια δείγματα γραφής με τους Papa Wheelie, ένα από τα προηγούμενα σχήματα που είχε δημιουργήσει μετά την αποχώρησή του από τους Metallica.
Όμως εδώ νομίζω ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα πειραματικό, εφήμερο συγκρότημα. Αλλά με αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει από εδώ και πέρα. Εξ’ ου και η επιλογή του ονόματος. Αλλά και η επιλογή του μουσικού ύφους. Δαιμονισμένα riff, mid-tempo ρυθμοί, τραχύς και συμπυκνωμένος ήχος και μουσική που παραπέμπει στις ρίζες του metal. Τότε που ξεκίνησαν όλα, με τους Black Sabbath και τους Judas Priest να ξεφεύγουν από το κλίμα που επικρατούσε στα τέλη των 70s. Τότε που ο κόσμος κινούνταν μεταξύ των νωχελικών ηδονικών ρυθμών της disco και της «πολεμικής» βαβουριάρικης και επαναστατικής punk.
Να σημειωθεί ότι το συγκρότημα είναι τριμελές. Κιθάρα, μπάσο, ντραμς. Τα βασικά στοιχεία. Πάθος για τη μουσική, τεχνική, εμπειρία. Τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά. Και όπως σε όλα σχεδόν τα ποιοτικά metal σχήματα που έχουν μόνο μία κιθάρα, ο κιθαρίστας στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Ο, περί ου ο λόγος, Jessie Farnsworth μαζί με τον ντράμερ Jesus Mendez Jr. και φυσικά τον Newsted παρουσιάζουν ένα συμπαγές και ανεπιτήδευτο μουσικό αποτέλεσμα. Χωρίς να παίζουν κάτι το εξεζητημένο και περίπλοκο δείχνουν ότι δεν θα είναι περαστικοί. Και τα τέσσερα τραγούδια του “Metal” είναι πολύ δυνατά. Ξεχωρίζει το “King Of The Underdogs”, που μετά την κάπως ατμοσφαιρική εισαγωγή με το μπάσο, σε βάζει σε διαδικασία… χτυπήματος. Το πιο γρήγορο και καλύτερο κατά την ταπεινή μου άποψη κομμάτι του EP, με αναφορές στο old-school thrash. Το τέλος μάλιστα του τραγουδιού με τα μακάβρια ηχογραφημένα γέλια μου θύμισε τρομερά τα αντίστοιχα γέλια που υπάρχουν στο “Master Of Puppets”. Θέλει μήπως να πει κάτι ο… ποιητής; Μπορεί.Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Newsted είναι ένας γνήσιος μουσικός που ποτέ δεν θυσίασε τα πιστεύω του για την όποια εμπορική επιτυχία. Για αυτό και άλλωστε εγκατέλειψε τους Metallica την στιγμή που αυτοί έφταναν στο κορυφαίο σημείο από πλευράς πωλήσεων και στο χαμηλότερο σε ό,τι έχει να κάνει με την εκτίμηση των παλιών οπαδών τους. Ανήκοντας σε αυτή την κατηγορία (των παλιών οπαδών), δεν σας κρύβω ότι ακούγοντας το “Metal” έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται ότι θα προτιμούσα να ακούγονται έτσι οι Metallica του σήμερα.

Όμως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Νομίζω ότι όλοι όσοι έχουν ακούσει και εκτιμήσει τις παλιότερες δουλειές του Newsted (από Flotsam and Jetsam και Metallica – μέχρι και το “Black Album” – έως και Voivod και τα πιο προσωπικά σχήματα που δημιούργησε) πρέπει να ακούσουν αυτή τη δουλειά. Ακόμα και οι οπαδοί του stoner rock θα βρουν ενδιαφέροντα στοιχεία σε αυτό το EP. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Jason είναι εξαιρετικός μουσικός, εδώ μας δείχνει ότι είναι και πολύ καλός τραγουδιστής ενώ φαίνεται να έχει βρει πολύ καλούς μουσικούς να τον συνοδεύσουν. Αν κατασταλάξει σε αυτό το σχήμα και βρει τη μουσική του Ιθάκη, μπορούμε να αναμένουμε μεγάλα πράγματα στο μέλλον. Αξίζει να τονιστεί ότι ο Newsted προωθεί το “Metal” αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου. Το πλάνο σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου είναι να κυκλοφορήσει άλλο ένα EP και μετά τον πρώτο full length δίσκο μέσα το 2013. Αναμένουμε!

Soldierhead
Godsnake
King Of The Underdogs
Skyscraper

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *